Aturcara Istiadat Pertabalan Sultan Perak Ke-35, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah

Wednesday, April 29, 2015

Upacara Istiadat Pertabalan Sultan Perak Ke-35, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah

Tarikh: 3 Mei 2015 - 17 Mei 2015

3 Mei 2015 : Istiadat Meletak Kerja Pertabalan.

6 Mei 2015 : Istiadat Tabal Adat di bawah Istana Iskandariah. Istiadat dimulakan dengan kawalan kehormat, Istiadat Pertabalan di Balairong Seri Istana Iskandariah, dan tembakan meriam sebanyak 21 das.

7 Mei 2015 : Sultan Nazrin akan menyempurnakan Istiadat Mengambil Air Bersiram Tabal di Tujuh Kuala Sungai Perak yang bermula di Kuala Kangsar.

Pada sebelah malam, Istiadat Tabal Pusaka akan dijalankan di Balairong Seri Istana Iskandariah dan Istiadat Bersiram Tabal akan dilakukan di Panca Persada.

8 Mei 2015 : Sultan Nazrin berangkat menziarahi Makam Tok Temong di Kati, Kuala Kangsar dan Makam Alang Iskandar atau Marhum Teja di Kota Bharu, Gopeng.

10 Mei 2015 : Sultan Nazrin dijadual melawat makam-makam Sultan Perak sekitar Kuala Kangsar disusuli di sepanjang pesisir Sungai Perak antaranya di Manong, Belanja, Parit, Bota, Lambor Kanan, Pulau Tiga dan Kampung Gajah sehingga 12 Mei.

13 Mei 2015 : Sultan Nazrin dijadualkan mula menziarahi makam-makam Sultan Perak menggunakan jalan air dengan menaiki bot khas yang dinamakan Balai Gambang dari Jeti Pasir Salak.

Antara makam-makam yang akan diziarahi termasuk di Kampung Pasir Pulai, Kampung Bandar Baru, Kampung Teluk Memali, Tanjung Penangguh, Pasir Panjang Ulu dan makam terakhir di Kampung Durian Sebatang, Teluk Intan.

14 Mei 2015 : Menziarahi Beting Beras Basah di Bagan Datoh.

17 Mei 2015 : Majlis Menutup Kerja Pertabalan.

Istiadat Pertabalan Sultan Perak Ke-35, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah

Istiadat Pertabalan Sultan Perak Ke-35, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah

Tarikh: 3 Mei 2015 - 17 Mei 2015

Istiadat pertabalan Sultan Perak dimulakan dengan Istiadat Meletak Kerja Pertabalan yang akan diadakan di kawasan Panca Persada, Istana Iskandariah Kuala Kangsar. Serentak dengan acara itu, sebanyak 17 das tembakan meriam dan paluan nobat akan diadakan.

Istiadat tabal adat iaitu istiadat pertabalan sebenar akan dijalankan pada Rabu 6 Mei 2015 di Istana Iskandariah Kuala Kangsar dengan dimulakan dengan Istiadat Kawalan Kehormatan.
Serentak dengan istiadat pertabalan di Balairong Seri Istana Iskandariah Kuala Kangsar, tembakan meriam 21 das akan dilakukan.

Istiadat pertabalan itu kemudiannya diikuti dengan lstiadat Tabal Pusaka dan lstiadat Bersiram Tabal yang bakal berlangsung pada malam 7 Mei.

Bermula hari Jumaat 8 Mei 2015, Sultan Nazrin akan mula menziarahi makam-makam Sultan-Sultan Perak terdahulu yang terletak di Kuala Kangsar, Ipoh, Gopeng, Sayong, Manong, Parit, Bota, Lambor Kanan, Pulau Tiga, Kampung Gajah, Kampung Pulau Juar, Pasir Salak, Kampung Bandar Baru, Kampung Teluk Memali, Teluk Intan.

Majlis tahlil, doa selamat dan kenduri arwah akan turut dijalankan.

Kemuncak istiadat pertabalan Sultan Perak ke-35 ialah Istiadat Menziarahi Beting Beras Basah bermula dari Jeti Bagan Datoh.

Istiadat ini dilakukan sebagai simbolik adat signifikan tempat pertama Sultan Muzaffar Shah I (Marhum Tanah Abang 1528-1549), Sultan Perak yang pertama, menjejakkan kaki ketika mula sampai di bumi Perak.

Istiadat pertabalan Sultan Perak ini diadakan selepas kali terakhir diadakan 30 tahun lepas pada 4 Disember 1985.0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI