Program biasiswa MyBrainSc utk pelajar sains tulen cemerlang

Monday, October 17, 2011

Kementerian Pengajian Tinggi akan memperkenalkan program biasiswa MyBrainSc bermula 2012 untuk pelajar cemerlang yang ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang sains tulen.

Sebanyak RM9.5 juta diperuntukkan untuk program itu yang akan menggantikan Program Biasiswa Khas Tenaga Akademik, dengan 200 biasiswa termasuk 50 untuk pengajian di luar negara.

Program biasiswa MyBrainS terbuka kepada pelajar cemerlang lepasan asasi, matrikulasi, program-program persediaan, Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia, lepasan diploma serta calon ijazah pertama yang cemerlang dalam bidang sains tulen dengan Purata Gred Nilai Kumulatif 3.75 ke atas.

Program biasiswa MyBrainS juga terbuka bagi yang sedang mengikuti ijazah kedoktoran atau telah mengikuti pengajian dalam bidang sains tulen di universiti dalam dan luar negara. Penawaran biasiswa itu amat signifikan kerana biasiswa sedia ada seperti Jabatan Perkhidmatan Awam hanya memfokuskan kepada bidang profesional seperti perubatan, pergigian dan farmasi.

Melalui biasiswa MyBrainSc ini, ia akan dapat meningkatkan bukan sahaja bilangan tenaga pengajar institusi pengajian tinggi dalam bidang sains tulen seperti Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik, tetapi juga memenuhi hasrat negara untuk meningkatkan bilangan RSE (Penyelidik, Saintis dan Jurutera) dalam negara kepada 100 RSE bagi setiap 10,000 tenaga kerja dan melahirkan Nobel Laureate suatu masa nanti.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI