MH370: Teori kehilangan pesawat MH370 ditelan lohong hitam mengarut - Dr Noordin Ahmad

Monday, March 24, 2014

MH370: Teori kehilangan pesawat MH370 ditelan lohong hitam mengarut - Dr Noordin Ahmad

"Jika ada yang mengaitkan kehilangan MH310 dengan lohong hitam, kononnya pesawat itu ghaib ditelan lohong hitam di angkasa, ia nyata satu teori mengarut dan tidak masuk akal."

Demikian kata Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara Malaysia (ANGKASA), Dr Noordin Ahmad ketika menjelaskan kekeliruan kemungkinan wujud dalam kalangan orang ramai mengenai lohong hitam.

Menurutnya, teori mengenai lohong hitam memang ada tetapi kewujudanya adalah di luar atmosfera bumi dan sangat jauh di angkasa lepas.

"Tak kan kapal terbang boleh sampai ke angkasa lepas sedangkan roket yang canggih pun belum tentu samapai kata Dr Noordin.

Selepas 16 hari usaha menjejak MH310 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal masih menemui jalan buntu, segelintir pihak mula mengaitkan misteri kehilangnnya dengan lohong hitam di angkasa lepas atau segitiga Bermuda di lautan.

Perkara itu bukan saja rancak dibincangkan di dalam media sosial, malah media antarabanga, Naturalnews.com turut memperkatakan kemungkinan itu.

Laman web Naturalnews.com melaporkan secara teorinya kemungkinan wujud kuasa ghaib baru di planet bumi sepertii lohong hitam selingga mampu menyedut pesawat MH310.

Laporan berkenaan memetik pakar kejuruteraan penerbangan dan Akademi Kejuruteraan Diraja Britain, Stewart John sebagai berkata, pesawat terbabit mungkin memasuki lohong hitam di angkasa lepas dan disedut tanpa seberang kesan.

Selain itu, CNN dalam laporan beritanya turut menyentuh mengenai kemungkinan pesawat MH370 ditelan lohong hitam namun ditolak beberapa panel undangan termasuk bekas Ketua Kementerian Pengangkutan Amerika Syarikat, Mary Schiavo.

Dr Noordin berkata, setakat ini tiada saintis mengatakan pernah berlaku femomena sebuah pesawat udara atau objek hilang di angkasa akibat di telan lohong hitam, sebaliknya ia cuma cerita yang tidak dapat dipastikan kesahihanya.

"Teori itu ada untuk lohong hitam, tapi teori itu tak dapat digunakan di kawasan yang ada atmosfera. Untuk ditarik lohong hitam, pesawat kena keluar dari atmosfera bumi.

"Tarikan lohong hitam itu sangat jauh di angkasa sana yang terlalu gelap, sebab itu dipanggil sebagai lohong hitam. Situasi sebenarnya objek berada di dalam itu kerana tarikan, bukan hilang.

"Tetapi keadaan yang sungguh gelap di angkasa menyebabkan ada yang menganggapnya sebagai hilang," katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, atmosfera bumi ini mempunyai tarikan matahari, graviti serta bulan dan ia tidak sampai ketahap lohong hitam di ruang angkasa menyebabkan pelbagai teori mengenainya hanyalah andaian.

Dr Noordin berkata, belau berharap kenyataan itu dapat memberi gambaran mudah betapa teori lohong hitam ketika ini tidak ada kena mengena dengan kehilangan pesawat MH370 yang masuk hari ke-17 hari ini.

Sementara itu mengulas perkara sama, Ketua Unit Penyelidikan Sains Angkasa, Mhd Fairos Asillam berkata, setakat ini komuniti sains belum menjumpai bukti kehilangan pesawat itu disebabkan fenomena lohong hitam.

Menurutnya, sesuatu yang perlu difahami ialah lohong hitam ini tidak boleh wujud dalam sistem planet dan galaksi Bima Sakti kerana hanya terdapat di bintang.

"Jarak antara sistem suria dengan Bima Sakti pula ialah beribu tahun cahaya. Ini teori sains dan istilah `black hole' atau lohong hitam itu sendiri menrujuk kepada bintang yang sangat besar mati. Matahari juga salah satu bintang kategori kecil dan sederhana.

"Jadi, kaitan lohong hitam dengan kehilangan pesawat adalah mengarut dan tidak masuk akal berdasarkan logik serta teori sains," katanya.

Menurutnya, lohong hitam hanya akan berlaku apabila bintang yang sangat besar mati dan membakar diri sendiri.

"Teori sesuatu objek ditarik lohong hitam hanya akan berlaku di bintang. Jika MH370 ditelan lohong hitam bumi juga sudah tiada akibat ditelan fenomena itu," katanya.

Memahami apa itu `lohong hitam'

* Paderi berbangsa Inggeris John Michell (1724-1793) meramalkan satu bintang yang sangat besar berkemungkinan terperangkap dalam satu cahaya di angakasa pada tahun 1784.

* Albert Einstein menerangkan kesan tarikan graviti secara ekstrem pada 1915. Karl Schwarzschild (1873-1916) kemudiannya menyedari bahawa lohong hitam adalah kesan semula jadi berdasarkan teori relatif milik Einstein.

* Pada 1939, ahli Fizik Amerika Syarikat J Robert Oppenheimer (1904-1967) membuat perkiraan bahawa lohong hitam adalah satu peringkat besar runtuhan bintang di angkasa lepas.

* Ahli Fizik Angkasa Amerika Syarikat John Wheeler (1911-2008) memperkenalkan istilah lohong hitam pada 1967.

* Lohong hitam pertama yang dikesan adalah Cygnus X-1 yang ditemui satelit Uhuru milik Amerika Syarikat pada 1971.

* Pada 1974, Stephen Hawking meramalkan bahawa lohong hitam mungkin akan meletup dan satu lohong hitam mini akan terhasil melalui letupan big bang yang mungkin akan meletup.

* Pada 2003, para pengkaji angkasa lepas menganggarkan `supermassive black holes' berada di galaksi Bima Sakti yang dianggarkan mempunyai berat 3.2 dan 4 billion matahari.

~ HM

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI