25 ahli parti komponen, UMNO tanding Bebas bakal pecat

Sunday, April 21, 2013

25 ahli parti komponen, UMNO tanding Bebas bakal pecat
Seramai 25 ahli parti komponen Barisan Nasional (BN) berdepan hukuman dipecat daripada parti masing-masing kerana bertanding atas tiket Bebas di peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Ia termasuk 22 ahli UMNO, dua daripada Gerakan dan seorang daripada MCA.

Antara pemimpin UMNO yang akan berdepan tindakan itu termasuk Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Kamilia Ibrahim yang bertanding di Parlimen Kuala Kangsar, Perak dan bekas Timbalan Menteri Pertanian yang juga bekas Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Seri Mohd Shariff Omar yang bertanding di Parlimen Tasek Gelugor dan DUN Sungai Dua, Pulau Pinang.

Di Selangor, Ketua Pemuda UMNO Sepang, Suhaimi Mohd Ghazali dan Ahli Jawatankuasa UMNO Sepang, Hanafiah Mohamed bertanding di Parlimen Sepang.

Selain itu, Ketua Penerangan UMNO cawangan Projek Perumahan Rakyat Raya Permai, Sungai Besi, Mokhtar Salahudin dan Setiausaha Kerja UMNO Bandar Tun Razak, Mohamad Sukeri Abdul Samat bertanding di Parlimen Bandar Tun Razak, manakala ahli UMNO cawangan Bukit Persekutuan, Rusli Baba bertanding di Parlimen Lembah Pantai.

Dua lagi ialah ahli UMNO Subang, Datuk Edros Abdullah yang bertanding di DUN Kota Damansara dan Ketua UMNO cawangan Sungai Buaya Selatan, Mustaf Talib di DUN Batang Kali.

Di Kedah, ahli UMNO yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Seri, Datuk Fadzil Hanafi bertanding di DUN Alor Mengkudu, sementara seorang lagi ahli UMNO, Sobri Ahmad bertanding di DUN Sungai Limau.

Di Johor, AJK UMNO Bakri, Md Ghazali Salamun bertanding di DUN Bukit Naning, manakala Timbalan Ketua UMNO cawangan FELDA Adela, Mohd Azaman Johari di Parlimen Pengerang.

Selain itu, AJK UMNO Ledang, Mohd Zan Abu dan Ketua UMNO cawangan Parit Rabu, Yunos Mustakim turut bertanding di DUN Gambir.

Di Terengganu, ahli UMNO cawangan Kampung Banggol dan bekas Ahli Parlimen Setiu, Mohd Yusop Majid bertanding di DUN Permaisuri dan

Bendahari UMNO cawangan Pekan Kertih, Zulkiflee Salleh di DUN Kemasek.

Ahli UMNO cawangan Bukit Perah, Mohd Nuhairi Muhammad bertanding di DUN Ajil dan ahli UMNO cawangan Kampung Kubang Panjang, Ja'afar Jambol di DUN Alur Limbat.

Di Negeri Sembilan, ahli UMNO cawangan Kampung Ibol, Md Ali Mustafa bertanding di DUN Seri Menanti, manakala di Sabah, Ketua UMNO cawangan Kikangsa Kayul, Jusbian Kenneth@Kini bertanding di DUN Kuala Penyu dan ahli Pemuda UMNO cawangan Sungai Sibugah, Mohd Arshad Abdul di DUN Sungai Sibugah.

Dua pemimpin GERAKAN yang bertanding Bebas ialah Penyelaras BN Batu Kawan, A Mohan di Parlimen Batu Kawan dan DUN Bukit Tengah manakala bekas Penyelaras DUN Machang Bubuk, Ooi Suan Hoe dan Ketua MCA cawangan Bandar Kuala Kubu Bharu, Yoong Tham Fook yang bertanding di DUN Kuala Kubu Bharu.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI