Bedah batin sihir khayalan

Sunday, December 30, 2012

Bedah batin sihir khayalan

Orang ramai diberi amaran supaya tidak tertipu dengan pusat perubatan yang menawarkan khidmat pembedahan batin kerana rawatan tersebut dilakukan secara sihir.

Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Pengubatan Islam (Gappima) Mohd. Fauzi Mustaffa berkata, mana-mana individu yang mendakwa mampu melakukan pembedahan dengan menggunakan tangan kosong adalah pengamal sihir.

Beliau berkata, kelebihan luar biasa membedah dan mengeluarkan organ dalaman itu tidak terdapat di dalam ajaran Islam sebaliknya dilakukan dengan bantuan jin dan syaitan.

"Bedah batin adalah salah satu cabang sihir yang dipanggil sihir khayalan di mana pandangan manusia ditipu dengan sesuatu yang tidak berlaku.

"Amalan menggunakan jin dan syaitan seperti ini sebenarnya sudah wujud sejak dari zaman Nabi Musa, sekarang ia digunakan untuk menipu melalui sebagai kaedah perubatan," katanya ketika dihubungi S2.

Mohd. Fauzi berkata, walaupun ada yang mendakwa dapat melihat ahli keluarga dibedah di depan mata mereka, sebenarnya pembedahan itu tidak berlaku.

Katanya, bagi pesakit yang mengaku sembuh atau mendapati ketumbuhan yang dibuang ketika 'dibedah' hilang selepas melakukan x-ray, semua itu bersifat sementara.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan umat Islam di negara ini supaya tidak mudah terpedaya dengan tipu helah pusat rawatan atau individu yang mendakwa mampu menyembuhkan penyakit dengan cara berkenaan.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI