Human Rights Watch biadab

Friday, December 07, 2012

Human Rights Watch biadab
Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan biadab sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa iaitu Human Rights Watch (HRW) yang menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan kepemimpinan negara mengkaji semula dasar perundangan Artikel 377 Kanun Keseksaan.

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berkata, tindakan kurang ajar HRW tersebut adalah ibarat 'cacing naik ke mata'.

Katanya, perbuatan itu jelas menunjukkan HRW menyokong amalan songsang lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) serta langsung tidak menghormati kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan kesucian agama lain.

Menurutnya, rakyat perlu bangkit dan bersatu dalam mempertahankan kesucian norma-norma masyarakat dan membantah tindakan tidak bertanggungjawab NGO antarabangsa itu yang cuba mencampuri urusan perundangan negara.

"HRW ini memang tidak senonoh dan saya fikir dianggotai oleh orang yang tidak mempunyai agama dan kita perlu bangkit menentang sebarang anasir luar yang cuba memporakperandakan pemikiran serta norma masyarakat," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan portal The Mole di www.mole.my semalam yang mendedahkan HRW mengutus surat bertarikh 4 Disember lalu kepada Najib bagi meminta Perdana Menteri tidak 'mendiskriminasi' golongan LGBT dan memansuhkan Artikel 377 Kanun Keseksaan berkaitan amalan songsang itu.

Menerusi surat itu juga, HRW mendakwa undang- undang tersebut bertentangan dengan Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) yang ditandatangani Malaysia dan menegaskan orang dewasa di Malaysia perlu bebas memilih pasangan masing-masing.

Najib pada 25 Jun lalu menegaskan, kerajaan akan memastikan sebarang budaya songsang seperti perilaku LGBT serta pemikiran menyeleweng seperti fahaman liberalisme dan pluralisme tidak akan mendapat sebarang tempat di negara ini.

Ibrahim menambah, beliau memuji ketegasan Najib dalam hal itu dan berharap Perdana Menteri serta kepimpinan negara tidak goyah serta terus mempertahankan pendirian tersebut.

"Amalan LGBT jelas salah seperti dijelaskan dalam al-Quran dan pada zaman moden terbukti menyebabkan penyakit AIDS, membawa kehancuran rumah tangga dan melupuskan keturunan manusia di muka bumi.

"Individu yang mengamalkan atau menyokong budaya LGBT mempunyai masalah mental seperti dijelaskan dalam kajian psikologi antarabangsa dan sudah tentu tidak layak dijadikan pemimpin," katanya.

Sementara itu, Ibrahim turut menyifatkan pergaduhan di antara dua kumpulan Melayu dari dua parti politik berhampiran masjid di Gombak Utara dekat sini sehingga mengakibatkan kecederaan di kalangan mereka terlibat adalah satu perkara yang amat memalukan.

Katanya, insiden itu membuktikan ada pihak yang sanggup mengamalkan budaya politik ganas demi nafsu mengejar kuasa.

Apatah lagi, katanya, kejadian itu akibat amalan ceramah berbentuk provokasi yang diamalkan oleh sesetengah parti politik.

"Dewan Rakyat belum dibubar tetapi ceramah provokasi dijadikan amalan sepanjang masa dan ini pasti mencetuskan pergaduhan.

"Inikah yang dikatakan masyarakat madani yang hendak ditegakkan. Inikah yang dikatakan mahu menegakkan keadilan walhal perasaan diri sendiri saja yang dipentingkan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR (Utusan)

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI