Wow! Kucing terbesar dunia kacukan singa dan harimau

Friday, September 20, 2013

Dengan memiliki berat badan 418 kilogram dan panjang tiga meter, membolehkan liger, sejenis haiwan kacukan antara baka singa dan harimau, secara rasmi dinobat sebagai spesies kucing terbesar di dunia.

Haiwan yang diberi nama Hercules, itu kini dijaga rapi di pusat pemeliharaan hidupan liar Myrtle Beach Safari di selatan Carolina.

Dengan ketinggian 1.2 meter, haiwan yang dilahirkan daripada penyatuan baka singa dan harimau itu telah disahkan sebagai spesies kucing terbesar oleh Guinness Book of World Records.


Liger sememangnya merupakan haiwan yang besar dan dalam sesetengah keadaan ia boleh membesar dua kali ganda daripada saiz ibu-bapanya.Pengguna internet turut terpesona melihat haiwan gergasi ini.

Penonton YouTube, Jason Zane Smith berkata: ''Menakjubkan menakutkan, tetapi sangat menarik!, kucing itu boleh membunuh dengan hanya duduk di atas anda''.


Sementara itu, Marilee pula meluahkan perasaan terujanya dengan keajaiban haiwan tersebut dalam Twitternya.

''Liger mungkin merupakan haiwan kegemaran saya, dia mempertahankan dirinya dengan kemahiran yang semakin meningkat dalam seni sihir,'' katanya secara berjenaka. - AGENSI

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI