Remaja curi dan jual otak manusia di Ebay

Tuesday, January 07, 2014

Remaja curi dan jual otak manusia di Ebay

Tindakan seorang remaja berusia 21 tahun menjual otak manusia yang dicuri dari sebuah muzium di Amerika Syarikat (AS) menerusi laman web eBay, ternyata membawa padah apabila dia ditahan pihak berkuasa yang menerima laporan daripada pembeli organ itu.

David Charles, 21, dari Indianapolis, ditahan pada 16 Disember lalu kerana didakwa memecah masuk Muzium Sejarah Perubatan Indiana sebanyak beberapa kali antara 7 September dan 16 Oktober lalu sebelum mencuri balang mengandungi tisu manusia termasuk sampel otak.

Muzium berkenaan merupakan bekas Pusat Hospital Negeri yang digunakan untuk merawat pesakit metal dan psikiatri dari 1848 hingga 1994 dan kini dijadikan pusat pameran kira-kira 2,000 organ pesakit yang pernah dirawat di situ.

Charles ditahan selepas polis menerima maklumat daripada pembeli organ berkenaan, Brian Kubasco dari San Diego yang berasa curiga terhadap label yang terdapat pada enam balang tisu otak yang dibeli dengan harga AS$670 (RM2,198) termasuk caj penghantaran.

Menurut laporan polis, sehari sebelum ditahan, remaja berkenaan mencuri 60 balang yang mengandungi tisu organ manusia dan kebanyakannya telah dipulangkan semula.

Selain mencuri, Charles turut didakwa atas kesalahan memiliki dadah jenis ganja dan kelengkapan untuk mencuri.

Dalam pada itu, Pengarah Eksekutif muzium, Mary Ellen Hennessey Nottage berkata, kejadian rompakan berkenaan sangat mengejutkan kerana barangan yang disimpan di muzium itu perlu dipelihara untuk kepentingan orang awam. - AGENSI

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI