Suami lumpuh, isteri curang

Thursday, January 02, 2014

Suami lumpuh, isteri curang

Seorang suami yang lumpuh separuh badan bukan saja hidup menderita, malah isterinya turut berlaku curang apabila terlanjur dengan teman lelakinya sehingga melahirkan seorang bayi yang kemudian diserahkan kepada sepasang suami isteri.

Difahamkan, lelaki malang berusia 60 tahun itu menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitulmal berjumlah RM600 serta dibantu seorang peniaga yang menawarkan tempat tinggal serta membiayai persekolahan dua daripada empat anak pasangan berkenaan.

Selama ini, wanita lingkungan 30-an itu dikatakan membantu suaminya yang terlantar di rumah, namun pada masa sama dia dikatakan curang hingga terlanjur dengan kekasihnya.

Bagaimanapun, perbuatannya terbongkar apabila dikunjungi seorang jururawat sebuah pusat perubatan swasta, baru-baru ini.

Peniaga yang membantu keluarga itu dikenali sebagai Abdullah, 40, berkata, dia menawarkan perlindungan kepada wanita berkenaan, suami dan empat cahaya mata mereka sejak lebih setahun lalu kerana bersimpati dengan nasib malang keluarga terbabit.

Menurutnya, sebelum ini keluarga berkenaan tinggal di sebuah rumah setinggan yang usang selain kerap terputus bekalan makanan.

"Selain menerima bantuan JKM dan Baitulmal, saya kerap membelikan barangan dapur dan membiayai persekolahan dua orang anak pasangan berkenaan yang berusia belasan tahun.

"Bagaimanapun apa yang mengecewakan, isteri pesakit itu bersikap tidak bertanggungjawab kerana kerap mengabaikan tanggungjawabnya sebagai isteri dan ibu termasuk berfoya-foya di luar rumah.

"Ketika wanita itu tiada, anak sulung pasangan itu berusia 14 tahun akan menjaga bapanya yang lumpuh sejak lebih tiga tahun lalu," katanya.

Abdullah berkata, dia terkilan mengetahui sikap curang isteri warga emas berkenaan yang melahirkan bayi pertengahan Disember lalu.

"Wanita terbabit mengaku menyerahkan bayi berkenaan kepada satu pasangan suami isteri yang tinggal di Ulu Tiram, di sini, sejurus selepas melahirkannya.

"Suami wanita berkenaan menyatakan tidak menyedari dia hamil atau melahirkan anak dan ketika dimasukkan ke sebuah pusat perubatan, wanita berkenaan membohongi keluarga dengan menyatakan mengalami sakit jantung hingga terpaksa dimasukkan ke wad," katanya.

Abdullah berkata, dia berharap JKM menyiasat kejadian itu terutama berkaitan penyerahan bayi bagi mengelak masalah tidak diingini.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI