Sujud Sahwi

Saturday, September 19, 2009

Sujud Sahwi
Sujud sahwi (Arab, sujud al-sahwi) disyariatkan bagi menampung kekurangan dalam solat sehingga ia perlu diulangi kembali atas sebab tertinggal perkara bukan asas dalam solat atau menambah sesuatu dalam solat.

Sujud sahwi hendaklah dilakukan sebanyak dua kali sebelum memberi salam walaupun banyak perbuatan yang dilupai. Ia disertai dengan niat sujud sahwi umpamanya tertinggal qunut, tashahhud awal dan sebagainya.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Apabila seseorang daripada kamu ragu-ragu dalam solat dengan tidak dapat mengingati bilangan rakaat yang telah dilakukan sama ada tiga atau empat, maka hendaklah dia mengetepikan perasaan ragu-ragu itu sebaliknya teruskan solat mengikut keyakinannya. Kemudian sujudlah dua kali sebelum memberi salam kerana sekiranya dia telah solat lima rakaat, maka solatnya memberi syafaat kepadanya dan sekiranya dia menyempurnakan empat rakaat maka sujud sahwi adalah merupakan denda (seksaan) kepada syaitan." (Riwayat Ahmad, Muslim).

Bacaan ketika sujud sahwi dan duduk antara sujud sama seperti yang kebiasaan dibaca dalam solat. Bagaimanapun disunatkan membaca: "Subhaana man la yanaam wa-la yashuu." Maksud bacaan itu: "Maha Suci Allah Tuhan yang tidak tidur dan tidak lupa."

Bacaan terbabit sudah memadai sebagai doa kepada Allah. Sujud hendaklah dalam kadar biasa dalam solat dan tidak begitu lama.

Sekiranya sujud sahwi dibuat selepas salam, seseorang itu hendaklah membaca tashahhud seperti solat biasa berbanding dengan sujud sahwi sebelum memberi salam.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI