10 panduan warna untuk lelaki

Thursday, February 02, 2012

Pemilihan warna kadangkala memeningkan lelaki. Apatah lagi bagi mereka yang berjawatan tinggi dan sentiasa sibuk memenuhi undangan atau temu janji.

Ikuti panduan di bawah:

1. Bagi yang berjawatan di peringkat pengurusan seperti pengurus, eksekutif atau pentadbir usah bimbang. Seelok-eloknya bagi mengatasi masalah ini ialah dengan memilih hanya kemeja satu warna sahaja. Usah bercampur-campur warna bagi mengelakkan anda kelihatan kelam kabut.

2. Pilihan hanya satu warna bagi jaket, kot serta seluar anda. Contohnya seperti biru, warna bata atau kelabu sederhana yang boleh dipadankan dengan kemeja warna cerah seperti kuning air lembut, merah jambu, biru lembut, krim dan nila.

3. Pemilihan kemeja berwarna putih adalah yang terbaik kerana ia boleh disuai padan dengan apa sahaja warna seluar dan tali leher atau dasi.

4. Pilih warna tali leher yang berbeza daripada warna kemeja agar menampakkan perbezaan dan tidak sedondon. Selain itu ia menambah unsur kelelakian anda.

5. Warna asas atau semula jadi seperti coklat, krim, kelabu adalah yang terbaik kerana ia menampilkan sifat kepimpinan pada pandangan pertama orang di sekeliling anda.

6. Yang penting, perhatikan warna kulit anda dan sesuaikan warna pakaian yang dipilih agar ia tidak nampak jelek.

7. Elakkan memakai kemeja atau pakaian yang tiada mempunyai keselarasan warna. Elakan pemilihan warna seperti baju hijau pekat dan jaket biru.Sekurang-kurangnya warna jaket harus mempunyai keselasaran warna dengan kasut dan tali leher anda.

8. Warna yang berwarna-warni agak kelam-kabut dan tidak sesuai digayakan ke pejabat. Ini akan menganggu personaliti anda di kaca mata rakan sekelilingserta sekitar kerjaya anda.

9. Bagi mereka yang berada di bidang korporat, jaket biru pilihan terbaik.Selain ia mudah disuai padan di sebarang majlis dan suasana, ia membuatkan anda sentiasa berasa yakin dan selamat dalam berpakaian. Coklat dan kuning airboleh menjadi pilihan warna paling bernas bagi yang ingin mengubah gaya dalam berjaket.

10. Bagi remaja, sesuaikan diri anda dengan apa jua warna. Cuba apa jua gaya yang anda inginkan. Walau bagaimanapun pastikan pemilihan warna sesuai dengan warna kulit anda agar tidak keterlaluan. Warna terkini seperti oren, jingga, kuning dan hijau sesuai bagi remaja yang ranggi dan ingin kelihatan beraliran.

Okay, selamat bermain dengan warna!

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI