Kemurungan punca orang mengamuk

Saturday, February 25, 2012

Kejadian amuk di kalangan penghidap sakit mental yang telah meragut banyak nyawa di Malaysia sejak kebelakangan ini sememangnya satu fenomena yang cukup membimbangkan.

Satu demi satu kes-kes amuk yang membabitkan penghidap penyakit mental terus dilaporkan berlaku. Tragedi yang bertali arus ini seakan hanya menunggu masa mencari siapakah mangsa seterusnya.

Apakah yang menyebabkan berlakunya kejadian amuk?

Adakah kejadian amuk atau tindakan ganas dan agresif seumpama ini hanya membabitkan mereka yang menghidap penyakit mental sahaja?

Pakar Perunding Psikiatri, Jabatan Psikiatri, Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Nor Hamidah Mohd. Salleh berkata, istilah amuk haruslah difahami dengan tepat dan sebelum dilabelkan pada sesuatu tindakan si pelaku.

"Jika individu terbabit seorang yang normal, penggunaan istilah 'amuk' ini mungkin tepat, tetapi jika si pelaku seorang penghidap mental kita perlu melihatnya pada perspektif yang berbeza," katanya.

Menurut beliau, sebelum kejadian amuk berlaku individu terbabit biasanya mengalami satu tempoh yang dikenali sebagai period of brooding. Dalam tempoh yang memakan masa beberapa minggu atau bulan ini individu tersebut merasai dirinya seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena.

"Pesakit mungkin berasa sedih, murung dan akhirnya diikuti dengan cetusan seperti amuk," ujarnya.

Dr. Nor Hamidah menjelaskan, semasa cetusan 'amuk' berlaku, individu terbabit dalam keadaan separuh sedar.

"Walaupun sedar dengan tindakan yang dilakukan tetapi mereka tidak boleh mengawal diri," katanya.

Dalam keadaan ini individu terbabit boleh mencederakan atau membunuh, kemudian apabila sedar mereka rasa menyesal dan sedih dengan tindakan yang dilakukan.

Menurut beliau, terdapat kemungkinan individu yang mengamuk ini dalam keadaan yang begitu murung, menghidap penyakit sawan atau menghidap penyakit mental.

Antara faktor-faktor yang boleh mendorong seseorang mengamuk ialah:

* Mereka yang banyak tekanan terutama dalam jangka masa yang lama.

* Mereka yang suka memendam masalah.

* Mereka yang tidak mendapat sokongan.

Sebaliknya, jika si pelaku ini terdiri daripada pesakit mental, mereka biasanya mengalami gangguan fikiran dan persepsi yang menyuruh mereka bertindak agresif dan berbahaya.

"Golongan ini tidak dapat berfikir dengan waras yang menyebabkan mereka gagal membuat pertimbangan dengan baik.

"Sebarang gerak-geri orang di sekeliling juga akan di salahtafsirkan oleh pesakit sebagai mengejek yang akhirnya menyebabkan pesakit bertindak ganas seperti membunuh," katanya.

Pemahaman dan sokongan keluarga si pesakit penting dalam membantu menangani masalah ini.

Lebih penting lagi katanya, keluarga harus tahu bila pesakit menunjukkan tanda-tanda awal seperti tidak tidur, tidak mahu makan, tidak bekerjasama dan sebagainya.

Mengulas pendapat sesetengah pihak yang mengatakan, fenomena amuk hanya berlaku di kalangan orang Melayu, beliau menjelaskan kemungkinan golongan ini lebih banyak memendam perasaan berbanding meluahkannya menyebabkan insiden ini berlaku.

Bagaimanapun, amuk ini tidak hanya berlaku pada orang Melayu, sebaliknya ia boleh berlaku pada mana-mana bangsa sekalipun.

Katanya, fenomena ini bukanlah sesuatu yang baru, sebaliknya ia berlaku sejak dahulu lagi.

Sementara itu, Pakar Perunding Psikiatri dan Psikoterapi, Klinik Psikoterapi, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Prof. Madya Dr. Azhar Mohd. Zain berkata, amuk diertikan sebagai satu sindrom yang menggambarkan orang yang mempunyai murderous frenzy iaitu kecenderungan untuk membunuh
secara tiba-tiba tanpa diganggu.

Menurut beliau, si pelaku biasanya menjadi marah dan ganas secara tiba-tiba dan terus membunuh sesiapa saja yang berada berhampiran. Bagaimanapun, Dr. Azhar berkata, biasanya sebelum kejadian amuk ini
meletus, pesakit akan bersendirian, kelihatan tension dan mengalami kemurungan.

Di Malaysia sebahagian besar mereka yang terbabit dengan kes amuk terdiri daripada pesakit skizofrenia yang mencatatkan satu peratus daripada jumlah penduduk negara ini.

"Namun, bukan semua mereka yang menghidap penyakit ini akan mengamuk, hanya sejumlah yang kecil saja," ujarnya.

Epilepsi

Menurut beliau, tekanan adalah punca utama yang mencetuskan amuk kepada mereka yang menghidap penyakit mental seperti skizofrenia, kemurungan dan sebagainya.

Pada masa yang sama, penyakit epilepsi juga boleh mencetuskan kejadian amuk.

Dr. Azhar memberitahu, mereka yang menghidap penyakit skizofrenia mengalami gangguan fikiran apabila mendengar suara-suara halus yang menyuruh mereka bertindak agresif.

"Pesakit akan bertindak agresif untuk melindungi diri kerana berasa orang-orang di sekeliling mengancam diri mereka," katanya.

Dalam keadaan ini, pesakit akan cuba mendapatkan apa juga senjata seperti parang, pisau, pistol atau sebagainya untuk melindungi diri mereka.

Seperti diabetes, penyakit mental adalah penyakit genetik seumur hidup yang boleh dikawal dengan ubat-ubatan.

Bagi kes-kes tertentu, pesakit memerlukan penjagaan rapi dan rawatan susulan yang lebih kerap atau mungkin terpaksa dimasukkan ke hospital.

"Hanya 10 hingga 20 peratus saja pesakit mental yang tidak dapat menjalani kehidupan normal di mana golongan ini perlu dimasukkan ke wad," jelasnya.

Mengulas sejauh mana tindakan mengamuk ini diklasifikasikan sebagai kes jenayah, Dr. Azhar menjelaskan, jika pesakit sedar dan tahu tindakannya semasa kejadian tersebut berlaku, dia boleh dihukum.

"Sebaliknya, jika hasil siasatan mendapati semasa kejadian tersebut pesakit dalam keadaan yang tidak terkawal, pesakit perlu dirawat," katanya.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI