Petua Memancing : Cara cangkuk cacing & perumpun

Friday, February 03, 2012

Ada beberapa cara mencangkuk umpan perumpun dan cacing. Beberapa faktor perlu dipertimbangkan iaitu:

i: Mata kail: Ia memainkan peranan penting ketika menggunakan umpan perumpun dan cacing. Ada sejenis mata kail di pasaran yang dipanggil `worm hook' atau mata kail cacing. Anda perlu menyesuaikan mata kail dengan cacing atau yang hendak digunakan.

Bagi saya, mata kail bersaiz 22 hingga 1/0 adalah paling sesuai terutama yang diperbuat daripada aloi atau `carbon steel' kerana ia sangat ringan. Pilihlah mata kail yang mempunyai tangkai panjang serta bergigi (barb) untuk menahan cacing atau perumpun daripada terkeluar.


ii. Jenis perambut: Ia akan menentukan sama ada umpan dapat bergerak secara semula jadi serta jenis mata kail yang perlu digunakan. Kita tidak memerlukan `wire leader'. Saya menggunakan `mono leader' antara 8 hingga 15 paun dengan mata kail jenis Kirby, O'shaughnessy atau Siwash yang mempunyai mata mendongak ke tepi atau yang mempunyai tangkai panjang.

Selepas kita mengkaji faktor di atas, ada beberapa cara untuk mencangkuk umpan. Masukkan mata kail dari kepala atau hujung cacing yang keras dan keluarkan mata kail di tengah badan cacing atau perumpun. Kita boleh menggunakan dua mata kail sekiranya cacing atau perumpun terlalu panjang.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI