Kaunseling bantu pelajar bina keyakinan diri

Friday, February 10, 2012

Bukan mudah untuk seorang guru bimbingan dan kaunseling untuk memberikan keyakinan kepada pelajar, bahawa mereka sedia membantu pelajar-pelajar untuk membina keyakinan diri dan juga menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Sebagai seorang guru kaunseling, tidak cukup bagi mereka sekiranya hanya mempunyai kelulusan yang tinggi dalam bidang bimbingan dan kaunseling, tetapi ciri sebagai seorang penyampai maksud yang berkesan tidak dikuasai sepenuhnya.

Mereka juga perlu mempunyai ciri-ciri positif yang dapat mendorong dan merangsang pelajar melakukan perubahan untuk kebaikan diri.

Di antara ciri-ciri yang perlu ada pada seorang guru bimbingan dan kaunselor ialah:

* simpati (empati)* memahami* mudah berkenalan* keselarian pemikiran* periang* jujur/ikhlas* adil* berpendirian terbuka* tidak menghukum* pemurah/baik hati* mesra* mudah menerima* menyimpan rahsia* ketulenan* spontan* penyayang/mengambil berat/mengambil perhatian* berkongsi* bertanggungjawab

Di samping ciri-ciri positif itu, seorang guru bimbingan dan kaunseling juga
perlu menguasai dan membentuk kemahiran inter-intrapersonal yang meliputi:

* kemahiran mendengar* kemahiran mencerap* kemahiran melayan* kemahiran bertanya* kemahiran bertenang* kemahiran menstruktur* kemahiran merangsang* kemahiran mencabar* kemahiran meneguhkan* kemahiran memisah* kemahiran mengawal

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI