Patung Lilin Red Carpet@i-City dibakar angkara khianat

Tuesday, February 04, 2014

Patung Lilin Red Carpet@i-City dibakar

Polis memburu tiga lelaki bertopeng yang membakar patung dalam muzium lilin pertama negara, Red Carpet@i-City selepas meneliti bukti dikemukakan i-Berhad ketika membuat laporan polis mengenai kejadian berlaku Rabu lalu.

Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner Azisman Alias ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan daripada i-Berhad berhubung kejadian itu bersama rakaman kamera litar tertutup (CCTV) muzium berkenaan pada 29 Disember lalu.

"Polis meneliti rakaman berkenaan yang diserahkan syarikat itu dan gerakan memburu tiga lelaki memecah masuk muzium sebelum membakar patung berkenaan, kini giat dijalankan.

"Mereka yang mempunyai maklumat mengenai kejadian diminta tampil menyalurkannya kepada pihak polis dan kes disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan kerana melakukan perbuatan khianat menggunakan api," katanya.

i-Berhad dalam kenyataan dikeluarkannya di sini, semalam, menyatakan muzium itu beroperasi seperti biasa dengan hanya menutup bahagian utama pameran untuk kerja baik pulih.

Pengurus Maklumat i-Berhad Tang Soke Cheng berkata, Muzium Lilin Red Carpet@i-City kini dibuka kepada pengunjung dengan bayaran masuk RM5 berbanding RM80 sebelum ini.

"Kerja baik pulih muzium dijangka memakan masa dua bulan termasuk membuat semula patung lilin yang musnah dibakar.

"i-City juga meningkatkan kawalan keselamatan di sekitar kawasan bagi menjamin keselamatan pengunjung sempena Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014 menyenaraikan i-City sebagai satu daripada tarikan di negara ini," katanya.

Berdasarkan dua rakaman CCTV diberikan i-Berhad, tiga suspek bertopeng dan bersarung tangan membawa beg galas menyembur sesuatu dipercayai cecair pembakar ke arah patung lilin dalam muzium sebelum menyalakan api.

Tang berkata, pihaknya kini menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa untuk menyiasat supaya suspek berkenaan dapat ditahan secepat mungkin.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI