Wanita pelik ketagih makan kemenyan (Pelik tapi benar)

Monday, February 17, 2014

Wanita pelik ketagih makan kemenyan

Apabila menyebut kemenyan, ramai menganggap ia hanya digunakan pengamal perubatan tradisional atau bomoh sebagai alat untuk upacara pengubatan, pemujaan mahupun jika ada kematian, bahkan kemenyan turut dianggap sesuatu yang menyeramkan.

Kemenyan dikatakan berasal daripada damar atau getah kering pokok kemenyan dan digunakan sebagai wangian pada zaman dahulu yang dianggap terbaik serta bernilai tinggi.

Walaupun pelbagai anggapan diberikan, berbeza pula bagi seorang wanita yang menetap di Taman Permai, di sini, apabila kemenyan menjadi makanan hariannya sejak lebih 25 tahun lalu.

Maimunah Hitam, 49, mempunyai keinginan pelik itu sejak 1988 dan seolah-olah ketagih untuk memakannya setiap hari kerana sekiranya tidak berbuat demikian ia didakwa memudaratkan kesihatannya.

Katanya, jika tidak memakan kemenyan, timbul lebam kebiruan pada beberapa bahagian badan selain tubuhnya menjadi lemah dan hilang ingatan menyebabkan dia terpaksa mengunyah dan menelan kemenyan setiap hari.

Pada mulanya, Maimunah berkata, suami dan keluarga tidak mengetahui sehinggalah awal tahun ini, perbuatan peliknya terbongkar lalu dia menceritakan perkara sebenar dan merayu suami membawanya berubat.

Menceritakan permulaan tabiat itu, Maimunah memberitahu ia bermula ketika mengandungkan anak sulung pada 1988 dan perbuatan memakan kemenyan itu berlarutan hingga kini, malah semakin teruk.

"Kebiasaannya wanita mengidam ketika kandungan baru berusia sebulan dua, namun keinginan itu datang ketika usia kandungan sudah pun mencecah tujuh bulan. Pada peringkat awal, saya sangkakan keinginan itu akan hilang sebaik bersalin tetapi tidak.

"Saya akan makan kemenyan ketika suami tiada di rumah dan berseorangan. Apabila kemenyan sudah habis saya akan beritahu suami untuk keluar beli barang dan menyembunyikan kemenyan dalam laci," katanya, ketika ditemui di rumahnya di Taman Permai, di sini.

Maimunah berkata, pernah juga dia cuba menahan diri untuk tidak memakan kemenyan dengan hanya menghidu asapnya.

"Saya akan mengambil ubat nyamuk dan membakarnya lalu kemenyan itu ditaburkan untuk ambil baunya.

Bagaimanapun, cara itu jarang dilakukan kerana keinginan untuk makan kemenyan itu lebih membuak-buak.

"Saya juga pernah tidak mahu memakannya tetapi lain pula yang terjadi apabila badan mula timbul lebam seolah-olah dipukul. Lebih teruk lagi, saya seperti hilang ingatan dan pernah membuang wang ke dalam tong sampah," katanya.

~ HM

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI