Terowong maut digali kerana mimpi harta karun emas

Tuesday, February 04, 2014

Terowong maut digali kerana mimpi harta karun emas

Lawas: Terowong buatan sendiri yang meragut nyawa dua beradik di atas di bukit Kampung Lintang Baru di sini, semalam digali sejak kira-kira dua bulan lalu selepas seorang penduduk dikatakan bermimpi ada harta karun tertanam di situ.

Pasangan adik-beradik Gelawat Singa, 59, dan Raut Singa, 51, maut selepas terperangkap dalam terowong akibat terhidu asap mesin pengepam air ketika menyedut air bertakung keluar dari terowong berkenaan.

Menurut seorang mangsa yang terselamat, Anuar Abdullah, 18, seorang rakan mereka sebelum ini ada bermimpi seseorang datang memberitahu di atas bukit itu ada harta karun dan bagi mendapatkannya mereka perlu menggali lubang.

Katanya, berikutan itu, mereka mula menggali lubang seperti dinyatakan dalam mimpi itu sejak kira-kira dua bulan lalu.

"Rakan kami sering bercerita mengenai seseorang yang hadir dalam mimpinya dan mendakwa ada harta karun di kawasan sempadan, jumlahnya agak banyak menyebabkan kami teruja lalu terus memulakan kerja penggalian.

"Kami menjalankan kerja menggali secara manual dan mendirikan pondok di atas terowong itu bagi mengelak ia dimasuki hujan selain membina tangga bagi memudahkan urusan keluar masuk," katanya.

Menurutnya, rakan itu mendakwa mereka perlu menggali terowong berbentuk 'L' bagi memudahkan untuk tiba ke tempat harta karun itu dipercayai tersembunyi.

"Sehingga semalam, kami sudah menggali sedalam 20 meter. Mengikut mimpi itu, masih ada beberapa meter perlu digali, tetapi tidak sangka ia berakhir tragedi ngeri seperti ini," katanya yang kini dirawat di Hospital Lawas.

Seorang lagi mangsa yang terselamat, Feanndy Chiar Ejon, 17 berkata, dia sempat menyelamatkan diri keluar dari terowong berkenaan selepas melihat rakan lain mula lemah selepas terhidu gas.

Katanya, bagi mengelakkan daripada pengsan, dia bergegas keluar menyelamatkan diri dan mendapatkan bantuan penduduk kampung bagi membantu rakan yang terperangkap dalam terowong.

"Saya bersyukur kerana terselamat, tetapi sedih kerana akibat taasub untuk cepat kaya, saya sanggup menggadai nyawa hingga dua rakan kami terkorban," katanya.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI