Ops Kastam buru peniaga tak daftar GST bermula 1 Mac 2015

Wednesday, February 04, 2015

Ops Kastam buru peniaga tak daftar GST bermula 1 Mac 2015

Kastam Diraja Malaysia memutuskan untuk tidak mengambil tindakan undang-undang ke atas peniaga yang mendaftar untuk Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada selewat-lewatnya 28 Februari depan.

Bagaimanapun, Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Khazali Ahmad, berkata pihaknya akan menjalankan operasi secara besar-besaran pada 1 Mac ini ke atas peniaga yang masih gagal mendaftar pada 28 Februari, termasuk mengambil tindakan undang-undang.

kastam“Selaras dengan peruntukan di bawah Akta GST 2014, mana-mana peniaga yang masih gagal mendaftar pada 28 Februari itu akan didaftarkan secara paksaan dan tindakan undang-undang akan diambil ke atas mereka.

“Sehubungan itu, pihak Kastam memohon peniaga yang sepatutnya berdaftar di bawah GST mengambil peluang ini untuk mengelak tindakan undang-undang ke atas mereka yang lewat mendaftar,” katanya dalam satu kenyataan media, Isnin.

Khazali berkata, kelonggaran itu bertujuan membantu peniaga di Malaysia.

“Ini berikutan terdapat banyak rayuan yang diterima daripada peniaga yang dalam persediaan melaksanakan sistem percukaian GST,” katanya.

Mengikut undang-undang di bawah Seksyen 184 Akta GST 2014, syarikat yang mempunyai pembekalan bercukai melebihi RM500,000 perlu mendaftar.

Mereka yang gagal berbuat demikian boleh didenda tidak melebihi RM30,000 atau dipenjarakan tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

Mengulas sambutan terhadap GST, beliau berkata reaksi diterima amat menggalakkan dan sehingga 29 Januari 2015, sebanyak 308,400 syarikat telah pun berdaftar.

Kerajaan juga, kata Khazali, optimis GST dapat dilaksanakan dengan lancar apabila dikuatkuasakan sepenuhnya mulai 1 April depan.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI