Al-Quran laris sejak serangan di Paris

Monday, February 09, 2015

Al-Quran laris sejak serangan di Paris

Jualan naskhah al-Quran dan buku tentang agama Islam meningkat mendadak sejak insiden serangan pengganas di ibu pejabat akhbar mingguan Perancis, Charlie Hebdo di Paris pada 7 Januari lalu.

Portal berita Islam Pos yang memetik laporan laman web Pages Halal dari Perancis, menyebut, naskah al-Quran dalam terjemahan bahasa Perancis paling ketara menunjukkan peningkatan jualan apabila disenaraikan sebagai 100 jualan terbaik dalam laman web perniagaan, Amazon sepanjang tempoh 26 hari.

Menurut Francois Maillot, Pengurus Besar syarikat rangkaian buku Perancis, La Procure, sejak serangan pada awal bulan lalu, ramai orang mencari maklumat tentang Islam dan membeli naskah terjemahan al-Quran.

“Rakyat Perancis mencari terjemahan al-Quran yang dicetak oleh penerbit seperti Denise Masson, Jacques Berque dan Malek Chebel.

“Selain al-Quran, buku ber-kenaan ajaran agama Islam turut mendapat sambutan hangat termasuk buku tentang sejarah ringkas Islam, Breve histoire de l’islam a l’usage de tous yang dikarang oleh Antoine Sfeir,” kata beliau.

Maillot turut mendedahkan bahawa buku berkenaan ajaran Islam dalam hidup berkeluarga, L’Islam explique aux enfants et a leurs parents tulisan Tahar Ben Jellaun, mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

Jelas beliau, buku yang mengajar remaja tentang Islam, Le coran explique aux jeunes hasil karangan Rachid Benzine juga laris dalam kalangan pembeli.

“Saya menyarankan kepada penduduk Perancis yang berminat tentang Islam agar membaca buku a maladie de l’islam yang mengisahkan tentang penyakit Islam, ditulis oleh tokoh agama, Abdelwaheb Meddeb.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI