12 penipuan popular

Friday, August 28, 2009

Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman mengenal pasti 12 jenis taktik paling popular yang digunakan golongan penjenayah kolar putih. Dengan jumlah kerugian membabitkan RM16.5 juta sepanjang tahun lalu, Timbalan Pengarah II (JSJK) Bukit Aman, Datuk Abdul Razak Ab Ghani, menyifatkan kes jenayah penipuan di Negara ini membimbangkan, manakala taktik penipuan semakin licik dan canggih.

Saya berpendapat sikap tamak masyarakat menjadi punca utama gejala penipuan terancang sukar dibenteras sepenuhnya, biarpun tahap pendidikan rakyat kita membanggakan, namun kerana wang mereka mudah gelap mata hingga ramai ditipu dengan air liur sahaja.,” katanya.

Dua belas taktik penipuan paling popular sepanjang 2006 adalah seperti berikut:

1)
Taktik: Jual beli tanah
Jumlah kes: 79
Jumlah kerugian: RM4.6 juta
Modus operandi: Anggota sindiket berpura-pura hendak menjual tanah yang kononnya berpotensi dijadikan tapak kilang atau tanah pertanian. Harga ditawarkan lebih murah berbanding harga pasaran, menyebabkan ramai terpengaruh. Mangsa ditunjukkan geran tanah sebagai bukti dan diminta membuat pembayaran tunai. Mangsa hanya menyedari tertipu apabila mendapati geran tanah diberikan sebenarnya palsu selepas di periksa dengan pejabat tanah dan tanah ditawarkan itu milik orang lain.

2)
Taktik: Bomoh buang sial
Jumlah kes: 120
Jumlah kerugian: RM2.8 juta
Modus operandi: Dalang mendakwa mangsa ada sial, roh jahat atau nasib malang dan berkebolehan mengubah keadaan itu jika mangsa menjalani upacara rawatan khas membuang badi. Proses rawatan biasanya mengambil masa lama dan mangsa perlu membuat bayaran ditetapkan. Mangsa hanya sedar tertipu apabila tiada perubahan pada diri dan bomoh menghilangkan diri. Ada juga mangsa wanita dicabul dan ditiduri.

3)
Taktik: Jual beli kereta
Jumlah kes: 71
Jumlah kerugian: RM2.1 juta
Modus operandi: Sindiket mencari mangsa yag memiliki kereta tapi belum menyelesaikan pinjaman atau bermasalah membuat bayaran ansuran dengan bank. Mereka menawarkan bantuan kononnya boleh menjual kereta mangsa dan menyelesaikan urusan pinjaman dengan bank. Mangsa menyedari ditipu apabila pihak bank terus membuat tuntutan bayaran atau menerima saman lalu lintas. Selepas melakukan pemeriksaan, mangsa akhirnya mendapati keretanya tidak dijual, manakala anggota sindiket penipuan menghilangkan diri bersama kereta.

4)
Taktik: Menyewa tanah untuk pembinaan pencawang telekomunikasi
Jumlah kes: 45
Jumlah kerugian: RM1.6 juta
Modus operandi: Menyamar sebagai wakil syarikat telekomunikasi seperti Celcom atau Maxis yang kononnya ingin menyewa tanah untuk didirikan pencawang.Mangsa ditawarkan bayaran sewa bulanan tidak kurang RM10,000. Bagaimanapun, mangsa diminta menyerahkan geran tanah, membuka akaun bank baru kononnya untuk memudahkan bayaran sewa dan diminta mengeluarkan semua duit simpanan dengan alasan untuk mengelak cukai pendapatan. Selepas duit diserahkan, mereka menghilangkan diri.Kebanyakkan mangsa adalah penduduk dikawasan kampung.

5)
Taktik: Menang hadiah utama loteri
Jumlah kes: 135
Jumlah kerugian: RM1.3 juta
Modus operandi: Dalang sindiket biasanya warga Indonesia yang bijak berlakon kononnya mereka memenangi hadiah utama loteri enam digit. Anggota sindiket, termasuk wanita, mencari mangsa dikawasan awam, terutama wanita yang banyak memakai barang kemas pemilik kereta mewah. Mereka mendakwa tidak boleh menuntut hadiah kemenangan kerana mereka warga asing, lalu menawarkan mangsa tiket loteri mereka dengan meminta bayaran sebanyak RM10,000.Biarpun jumlah itu besar, ia dikatakan jauh lebih rendah berbanding hadiah kemenangan yang kononnya RM200,000. Jika mangsa kekurangan tunai, mangsa boleh menyerahkan barang kemas dengan nilai dikehendaki. Bagaimanapun, mangsa menyedari ditipu apabila mendapati tiket loteri diberikan sebenarnya tiket menggunakan jarum dan gam.

6)
Taktik: Beli barang runcit dengan cek palsu
Jumlah kes: 63
Jumlah kerugian: RM1.3 juta
Modus operandi: Sindiket membeli pelbagai barangan runcit, namun pembayaran terpaksa dibuat dengan sebahagian kecil menggunakan tunai, manakala sebahagaian besarnya menggunakan cek, dengan alasan mereka syarikat yang harus ditibuhkan. Mangsa menyedari tertipu apabila mendapati cek digunakan tidak laku, manakala syarikat dimaksudkan tidak wujud.

7)
Taktik: Menjual barangan yang didakwa daripada Jabatan Kastam
Jumlah kes: 106
Jumlah kerugian: RM782,510
Modus operandi: Sindiket mendakwa memiliki barangan seperti telefon bimbit,kereta dan komputer yang hendak dijual dengan harga murah kerana ia kononnya barang lelongan kastam turut digunakan untuk menyakinkan mangsa. Mangsa diminta membayar sejumlah wang sebagai cengkeram atau deposit sebelum barangan dihantar kemudian. Namun,penghantaran tidak dibuat dan anggota sindiket menghilangkan diri dengan wang cengkeram.

8)
Taktik: Menang peraduan Akademi Fantasia 4 (Af4)
Jumlah kes: 330
Jumlah kerugian: RM700,000
Modus operandi: Menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kononnya mangsa bertuah kerana memenangi hadiah peraduan AF4 sebanyak RM9,000 Namun mangsa perlu membuat bayaran ke satu bank sebanyak RM1,000 terlebih dulu.Mangsa menyedari tertipu apabila wang RM9,000 yang dijanjikan tidak diserahkan.Polis kesal kerana banyak kali mengeluarkan kenyataan mengenai penipuan ini, namun orang ramai masih tidak ambil berat.

9)
Taktik: Gores dan menang
Jumlah kes: 53
Jumlah kerugian: RM281,334
Modus operandi: Dianggotai sindiket yang mencari mangsa dirumah,kedai atau tempat awam.Mangsa diberi kad dan diminta menggores diatasnya untuk mengetahui hadiah dimenangi. Hadiah dijanjikan termasuk kereta dan wang tunai. Apabila mangsa ingin menuntut hadiah di premis yang selalunya beroperasi hanya dalam tempoh singkat, mangsa diminta membuat bayaran tertentu. Seringkali mangsa hanya menerima hadiah barangan elektrik, kerusi urut atau pinggan mangkuk yang tidak setimpal dengan wang dilaburkan.

10)
Taktik: Tawaran pakej haji dan umrah
Jumlah kes: 13
Jumlah kerugian: RM264,000
Modus operandi: Sindiket menyamar kakitangan Lembaga Tabung Haji atau wakil syarikat agensi pelancongan yang menawarkan pakej haji serta umrah pada harga murah dan cepat.Namun, selepas mangsa membuat bayaran,pakej ditawarkan didapati tidak wujud. Ada mangsa menyedari ditipu selepas ada dilapangan terbang dan bersedia memulakan perjalanan.

11)
Taktik: Tawaran bantuan kebajikan dan rumah kos rendah
Jumlah kes: 45
Jumlah kerugian: RM178,000
Modus operandi: Beroperansi dikawasan luar bandar dan mangsa biasanya orang tua,miskin atau ibu tunggal. Anggota sindiket menyamar kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau wakil yayasan kebajikan. Mangsa dijanjikan bantuan kewangan tetap bulanan atau rumah kos rendah pada harga potongan lebih 70 peratus. Untuk memperolehnya, mangsa diminta mengeluarkan semua wang didalam bank bagi membuka akaun baru atau membuat sejumlah bayaran, kononnya deposit pembelian rumah. Biasanya, mereka sangup mengikut mangsa ke pejabat LTH atau bank untuk keluarkan wang. Ketika urusan membuka akaun bank baru dan mangsa diminta tunggu diluar bank dan ketika itu anggota sindiket menghilangkan diri.

12)
Taktik: Menang cabutan bertuah dari Hong Kong atau Macau
Jumlah kes: 6
Jumlah kerugian: RM161,000
Modus operandi: Mangsa menerima SMS mendakwa menerima hadiah cabutan bertuah wang tunai mencecah RM50,000 yang diadakan di luar negara.Mangsa bagaimanapun, diminta membayar yuran pemindahan wang kedalam akaun tertentu.Selepas bayaran dibuat, wang kemenangan dijanjikan tidak di peroleh.

2 Komen:

INCHE on 7 March 2010 at 00:45 said...

Salam... aku dah terkena tipu beli kereta dari mamat italy. bahasa depa huuuhh sangat menyakinkan dan website Escrow Service jugak macam betul. Siap bagi tracking number! alasan dia bagi cukup logik jika dia tak dapat bagi maklumat yang betul. selepas semakan di internet, baca forum yg jumpa..aku yakin. So aku bayar pakai Western Union sebanyak RM17500.00. (kononya bayar 50% deposit, selepas dapat kereta dan buat inspection 5 hari,kalau setuju bayar balance, kalau tak, just returned to seller. "refund escrow service or western union in 24hours! to your deposit.
Hampehhh..2 jam lepas bayar, baru sedar ditipu dan contact Western, suruh sekat payment. HUH tak layan. So 2jam berikutnya..wang dah pick up!
RUPA RUPANYA western union ni, MTCN no tu bukan apa sgt, cuma nak check kat web jer. SO sesiapa saja yang tahu nama dan alamat pengirim boleh keluarkan Wang dihantar dimana mana agen western union seluruh dunia- tidak semestinyaa dilokasi alamat dihantar. Agen Western union tidak akan meminta apa apa pengenalan diri penerima. dan tak akan bagitahu lokasi penerima pick up wang tu...ingatlah semua, jangan "excited" dgn apa apa tawaran di internet. Kerja gini dibuat oleh mamat negro nigeria.!!! susah nak trace ooo.

razmie on 9 May 2010 at 17:23 said...

OLEH ITU...SETELAH TUAN2 & PUAN2 MEMBACA TENTANG PELBAGAI JENIS KES2 PENIPUAN YANG BERLAKU DI MALAYSIA SEKARANG..IA MASIH BERLAKU & TERUS AKAN BERLAKU SAMPAI BILA2.HANYA KITA SEBAGAI ORANG AWAM HARUS BERHATI2 & BERWASPADA DENGAN KELICIKAN PENIPUAN DISEKELILING KITA YANG BERSUMBER DARI INTERNET & SMS KEBANYAKANNYA. MEREKA2 YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB INI DIKENALI SEBAGAI "SYAITAN2 HITAM YANG BERMAIN KEJAHATAN DISEBALIK TEMBOK KUKUH YANG TIDAK KELIHATAN".
JIKA KITA BERILMU & PANDAI MEMBEZAKAN ANTARA BENDA YANG SEBENAR & PENIPUAN..KITA AKAN TERSELAMAT DARI SEGALA GODAAN & PENIPUAN SYAITAN2 HITAM YANG SEMAKIN BERANI BERLELUASA MENCARI MANGSA DI DALAM DUNIA CANGGIH CYBER MULTIMEDIA SEKARANG...SEKIAN.

Post a Comment

 

ZONFINITI