Tonton TV guna Internet

Wednesday, August 26, 2009

Sebagaimana satu dunia, menonton televisyen menjadi kebiasaan rakyat Malaysia.

Ia adalah antara teknologi yang pantas mendapat perhatian pengguna sejak peti televisyen mula dijual kepada masyarakat pada 1953.

Ketika itu imej yang dihasilkan hanya hitam dan putih, namun ia terus mengalami revolusi seperti yang dapat kita nikmati pada hari ini.

Teknologi penghantaran isyarat menggunakan sistem te restrial yang kemudian diperbaharui dengan sistem satelit menjadikan televisyen sasaran perubahan inovasi.

Tidak berhenti di situ, televisyen bergerak selangkah lagi menuju dimensi baru apabila ia mampu disesuaikan dengan capaian Internet yang seterusnya menghasilkan gabungan baru dalam dunia komunikasi dan hiburan.

Bermula sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menonton televisyen dengan menggunakan Televisyen Protokol Internet (IPTV) menjadi pengalaman baru yang mengembangkan kaedah manusia berinteraksi dengan kotak televisyen.

Menariknya, menonton televisyen dengan menggunakan IPTV mempamerkan visual dan audio yang berkualiti tinggi sama seperti siaran televisyen biasa.

Maknanya dengan memiliki komputer, penonton boleh menonton program menarik menerusi kaedah diperkenalkan hasil teknologi masa depan itu dengan visual berkualiti tinggi dan memberi kemudahan untuk akses di mana saja asalkan mempunyai kemudahan Internet.

Gaya hidup masa kini dan kemudahan Internet di negara ini membuka ruang kepada cara baru menonton televisyen menerusi Internet yang akan menyumbangkan kepada pe ningkatan dunia penyiaran tempatan.

Semestinya, komitmen teknologi terbabit merevolusikan penyiaran dengan mempelbagaikan kaedah untuk menonton televisyen yang kini tidak terhad kepada siaran teresterial, televisyen kabel dan televisyen satelit semata-mata.

IPTV adalah sistem yang mana perkhidmatan televisyen digital disampaikan menggunakan Protokol Internet me rentasi prasarana rangkaian seperti kemampuan yang di sambung menerusi jalur lebar.

Secara umumnya, IPTV mengetengahkan kandungan te levisyen yang bukan disalurkan melalui format penyiaran dan kabel biasa, sebaliknya diterima penonton melalui teknologi digunakan untuk rangkaian komputer.

Untuk pengguna perumahan, IPTV sering dikaitkan dengan Video atas Permintaan (VoD) dan ia disambung dengan perkhidmatan Internet yang lain seperti capaian Web dan Panggilan atas Protokol Internet (VoIP).

Gabungan ketiga-tiga sumber terbabit menghasilkan pakej perkhidmatan Triple Play bagi lebih pengayaan kandungan (rich content).

Menurut Ketua Pembangunan Perniagaan Rantau Asia Selatan Nokia Siemens Networks, Praba Sangarajoo, kajian dijalankan Broadband Forum pada penghujung 2006 me nunjukkan dunia kini memiliki 4.5 juta pelanggan IPTV.

“Ia dijangka bertambah dari 15.3 juta kepada 23.9 juta pengguna dari tahun ke tahun manakala Asia Tenggara turut menyaksikan pertambahan 91 peratus menunjukkan potensi IPTV di kalangan masyarakat Asia,” katanya.

Sangarajoo menjelaskan IPTV boleh dikategorikan kepada dua bahagian iaitu siaran disalurkan menerusi komputer peribadi (PC) dikenali sebagai TV Web yang mana kan dungannya dibangunkan atas permintaan pengguna.

“Kandungan IPTV terbabit dilihat menerusi laman web atau platform rangkaian sosial seperti MySpace dan YouTube dengan pendekatan lebih mendalam terhadap pengguna tertentu,” katanya.

Sangarajoo berkata, kategori kedua dilabelkan sebagai media biasa seperti televisyen namun ia menggunakan set kekotak di atas (set-top-boxes) yang disambung terus ke televisyen menggunakan prasarana IP serta akses jalur lebar.

“Perkhidmatan terbabit diuruskan pembekal perkhidmatan dengan kandungan hanya akan dihantar sekiranya pengguna di rumah memesannya,” katanya.

Tidak seperti konsep ‘terus-ke-rumah’ yang menjadi ke biasaan pengguna di Malaysia, IPTV menawarkan kualiti berbeza dengan kandungan hiburan lebih meluas tanpa sebarang halangan.

“Paling menarik, siaran IPTV tidak akan terganggu oleh hujan, angin atau cuaca terik kerana struktur arkitekturnya berbeza,” kata Sangarajoo.

Berdasarkan aspek perniagaan pula, IPTV berkos efektif untuk pembekal perkhidmatan dan kandungan menyasarkan pengiklanan, ciri interaktif dan aplikasi berasaskan web mereka yang diperlukan dalam menjana keuntungan.

“IPTV turut sejajar dengan visi masa depan televisyen Nokia Siemens Networks yang mana pengalaman pengayaan kan dungan media membolehkan penciptaan, perkongsian dan perhubungan komuniti yang berterusan.

“Ia boleh dilakukan di mana saja, pada bila-bila masa dan pada mana-mana peranti yang diinginkan,” katanya.

Katanya, Malaysia adalah negara berpotensi untuk me majukan IPTV dengan kadar celik pengguna di kalangan masyarakat membantu memperluaskan kandungan.digital.

Sangarajoo berpendapat Malaysia mempunyai komitmen dan penetapan jalur lebar yang mantap dengan kadar pe nembusan baik memudahkan capaian IPTV.

“Negara ini sudah mempunyai prasarana tembaga terbaik di bandar dan luar bandar, sekali gus menjadikan Malaysia sesuai untuk memulakan IPTV.

“Ia membolehkan perkhidmatan generasi kandungan media masa depan yang bertepatan dengan kehendak pengguna tempatan selain mengekalkan visi sebagai negara termaju dalam sektor teknologi dan prasarana,” katanya.

Beliau berkata, IPTV membenarkan pengguna menikmati kemudahan Triple Play yang mempunyai pakej harga kom petitif di samping penerimaan saluran siaran secara ‘ala carte.’

“Sasaran itu turut menguntungkan pengiklan kerana me reka kini faham kehendak yang didapati menerusi pelanggan mereka,” katanya.

Sehingga Jun 2006, lebih 1,300 saluran IPTV percuma berada di pasaran dan sektor itu berkembang pesat dengan kebanyakan syarikat penyiaran di seluruh dunia menyalurkan isyarat siaran mereka menerusi Internet.

Saluran IPTV percuma itu hanya perlukan penyambungan Internet dan peranti yang menyokong standard Internet seperti komputer peribadi (PC) atau set kekotak di atas (set-top-boxes) yang disambung terus ke televisyen.

Disebabkan IPTV menggunakan standard protokol rang kaian, ia menjamin kos capaian yang rendah bagi pengguna dan kos operasi yang murah bagi penyedia perkhidmatan.

Menggunakan PC atau set kekotak di atas bersama dengan penyambungan jalur lebar, video boleh disalurkan ke rumah atau pejabat dengan lebih cekap berbanding kabel.

Dalam pada itu, segmen capaian Internet berasaskan jalur lebar berkembang begitu pesat di seluruh dunia.

Firma penyelidikan terkemuka, Gartner Group menjang kakan pelanggan IPTV

meningkat sekali ganda dari 6.4 juta pada 2006 dan lebih 48 juta isi rumah di seluruh dunia dijangka melanggan IPTV pada 2010.

Banyak syarikat telekomunikasi mula menerokai IPTV sebagai penjana keuntungan baru ke atas pasaran sedia ada mereka sebagai usaha menyaingi perkhidmatan yang di berikan oleh televisyen berkabel atau satelit.

Senario di negara kita turut tidak ketinggalan apabila penyedia perkhidmatan jalur lebar terkemuka, TM Net mempunyai saluran IPTV menerusi Hypp.TV yang boleh dicapai menerusi www.hypp.tv.

Hypp.TV menawarkan kandungan video dari tiga saluran utama iaitu sukan, berita dan gaya hidup serta hiburan tempatan.

IPTV bukan sekadar menawarkan kandungan yang siap dirakam dan perlu dipindah turun terlebih dulu oleh peng guna sebelum ditonton, malah ia sebenarnya meliputi ke dua-duanya yang dipanggil berbilang siaran (multicasting) untuk siaran langsung atau ‘live’ dan video yang sudah dirakam (Video atas Permintaan - VOD).

Kandungan video itu lazimnya akan dimampatkan meng gunakan kodek MPEG-2 atau MPEG-4 dan kemudian di hantar menggunakan penyalur pengangkutan MPEG me nerusi IP berbilang saluran (IP Multicast) untuk siaran langsung atau menerusi IP siaran tunggal (Unicast) untuk VOD.

IP Multicast adalah kaedah yang mana maklumat atau kandungan itu boleh dihantar ke banyak PC pada satu masa.

Sementara itu, standard pemampatan video kodek H.264 atau MPEG-4 semakin luas digunakan bagi menggantikan kodek MPEG-2 kerana ia lebih cekap dan mutu video yang lebih tinggi.

Salah satu perbezaan IPTV dengan siaran lain termasuk kandungannya boleh

diperibadikan dan lebih interaktif di samping berkeupayaan menyalurkan kandungan berdefinisi tinggi (HD).

Lebih interaktif membawa maksud bahawa ia membenarkan komunikasi antara penonton dengan kandungan sama ada VOD atau saluran TV biasa. Pelanggan juga mungkin me nyumbang atau mengedarkan kandungan.

IPTV menawarkan kawalan yang menyeluruh serta mem beri kepuasan penonton. Mereka bukan saja boleh me nentukan kandungan atau program yang hendak ditonton, malah boleh mengawal masa, siapa dan berapa kali program itu mahu ditonton.

Dengan ciri kawalan itu, ia membolehkan keluarga me ngawal kebebasan anak-anak menonton sama ada dengan kawalan masa atau program tertentu saja.

Oleh Afiq Hanif

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI