1,355 guru pelatih IPG terima BB1M

Friday, February 22, 2013

Guru pelatih IPG terima BB1M

Seramai 1,355 guru pelatih dari Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Perempuan Melayu Melaka di sini, menerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) dengan nilai keseluruhan berjumlah RM338,750.

Bantuan RM250 setiap pelatih itu disampaikan Ahli Parlimen Tangga Batu merangkap Presiden Majlis Belia Sedunia (WAY), Datuk Wira Idris Haron di Dewan Tun Fatimah, IPG kampus berkenaan, semalam.

Idris berkata, pelajar wajib bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang banyak menyalurkan bantuan serta dana bagi membantu golongan itu meneruskan pembelajaran tanpa perlu memikirkan masalah termasuk kewangan.

Katanya, ia jelas menunjukkan langkah kerajaan itu cukup bertepatan dengan keperluan pelajar ketika ini yang sentiasa memerlukan sumber kewangan bagi mengikuti pembelajaran di kolej atau universiti tanpa memilih fahaman politik.

"Fahaman politik tidak menjadi kriteria pemberian baucar BB1M kepada pelajar institusi pengajian tinggi, sebaliknya ia seiring dengan semangat Gagasan 1Malaysia yang menjadi nilai murni berpaksikan keadilan sosial dan prinsip penerimaan dalam masyarakat majmuk di negara ini menjadi teras utama.

"Pemberian baucar ini juga bukanlah satu bentuk rasuah kepada pelajar seperti yang didakwa oleh parti pembangkang tetapi ia adalah tanggungjawab sosial kerajaan meringankan beban ibu bapa dan pelajar membeli buku," katanya.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI