UTC Perak (Super Kinta) UTC terbesar

Saturday, February 16, 2013

Pusat Transformasi Bandar (UTC) Perak

Pusat Transformasi Bandar (UTC) Perak, pusat sehenti ketiga seumpamanya di negara ini menyediakan pelbagai perkhidmatan kerajaan di bawah satu bumbung.

 Berkeluasan kira-kira 14,585 meter persegi, bangunan yang dahulunya dikenali sebagai Super Kinta itu merupakan UTC terbesar berbanding di Melaka dan Kuala Lumpur.
UTC Perak (Super Kinta)

 UTC Perak yang terletak di Jalan Dato Onn Jaafar menempatkan 57 agensi kerajaan dan swasta termasuk pejabat tanah, Tenaga Nasional Berhad, Jabatan Imigresen, Kedai Buku 1Malaysia dan Klinik 1Malaysia. Pembukaan UTC terbaharu itu membuktikan komitmen berterusan kerajaan untuk memberi kemudahan kepada rakyat di kawasan bandar.

UTC Perak dianggap istimewa kerana beroperasi di bangunan yang juga menempatkan pasar basah dan gelanggang futsal selain beroperasi tujuh hari seminggu dari 8.30 pagi hingga 10 malam.

Waktu paling sibuk ialah 8.30 malam hingga 10 malam.

Ini bererti UTC adalah kemudahan yang diperlukan. Kalau dahulu rakyat sukar berurusan kerana bekerja, sekarang selepas kerja atau solat, mereka boleh datang berurusan dengan jabatan kerajaan.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI