Teater Muzikal Bahaman,12 -18 Januari 2012, Istana Budaya

Tuesday, July 19, 2011

Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Pahang dengan kerjasama produksi Antara Teroka Sdn Bhd (ATSB) memilih untuk mengangkat perjuangan Datuk Bahaman ke pentas teater untuk menjadi pembakar semangat pada generasi akan datang. Ia bakal dipersembahkan melalui orkestra secara langsung serta penggunaan kostum kurun ke-18 rekaan pereka fesyen dari University Lim Kok Wing.

Teater Muzikal Bahaman adalah sebuah epik mengenai perjuangan seorang wira iaitu Bahaman. Beliau adalah wira Pahang yang juga pemilik nama sebenar Inderapura. Bahaman yang mengetuai sekumpulan pejuang bangsa ketika itu mara menentang penjajahan British yang mula bertapak di bumi Pahang.

Perjuangan Bahaman dan kawan-kawannya, Mat Kilau, Mat Lela dan lain-lagi tercatat sebagai salah satu perjuangan membela bangsa dan tanah air daripada pencerobohan musuh.

Teater Muzikal Bahaman ini dibarisi pelakon hebat termasuklah Dato’ Rahim Razali, Dato’ Baharuddin Omar, Almy Nadia, Radhi Khalid, Razali Hussein, Geofrey Perin Williams, Julia Ziegler, Feeda Ibrahim dan ramai lagi.

Jumlah kos dianggarkan akan menelan belanja sebanyak 1.8 juta.

Selain itu juga, ia turut mendapat khidmat dari koreographer rancangan ‘Mari Menari’, Belalang (Mohd Zulfarqar) untuk tarian, manakala dari segi lagu dan muzik, mereka memilih komposer terkenal Pak Ngah iaitu Datuk Suhaimi untuk menggubah lagu.

Konsep lagu yang ingin diketengahkan untuk pementasan ini, beliau menjawab, “Konsep muzik akan berteraskan elemen tradisional negeri Pahang. Alat muzik gamelan, lagu rakyat negeri Pahang serta nazam dan syair adalah 3 elemen yang akan diterapkan untuk konsep muzik pementasan ini nanti.

Kebanyakkannya adalah lagu-lagu baru. Kecuali beberapa lagu rakyat yang memang diperlukan. Ini adalah teater muzikal, jadi lebih kurang 30 buah lagu yang akan kita garabkan. Kalau boleh, saya mahu semua pelakon dapat menyanyi lagu tersebut sendiri.”

Teater Muzikal Bahaman akan menjalani latihan bermula Oktober ini dan akan dipersembahkan pada 12 hingga 18 Januari 2012 di Istana Budaya.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI