Wanita Diculik 18 Tahun, Jaycee Dugard Saman Kerajaan AS Kerana Cuai

Monday, September 26, 2011

Seorang wanita yang diculik semasa masih kecil selama 18 tahun dan dirogol berulang kali bertindak menyaman kerajaan Amerika Syarikat di atas sebab kecuaian dan mendakawa kerajaan gagal melindunginya daripada penjenayah yang pernah disabitkan kesalahan seksual.


Jaycee Dugard, yang menulis sebuah buku laris bertajuk "A Stolen Life" berkata kerajaan persekutuan mempunyai tanggungjawab terhadap Phillip Garrido semasa dia dilepaskan dari penjara pada tiga tahun sebelum Dugard diculik lelaki itu pada tahun 1991.

Dugard yang menjadi ibu kepada dua anak Garrido melahirkan anaknya di tempat kurungan belakang rumah di mana wanita itu dikurung selama hampir dua dekad.

Wanita itu berkata wang pampasan yang mungkin didapatinya akan didermakan kepada badan amal yang membantu mangsa yang mengalami kes penculikan, kata jurucakapnya.

Dugard berusia 11 tahun apabila dia diculik semasa pulang dari sekolah oleh Phillip Garrido dan isteri, Nancy di South Lake Tahoe, California.
Kisah penculikan Dugard pernah menggemparkan dunia dan diceritakan dalam majalah People. Foto REUTERS

Wanita malang itu diselamatkan apabil pegawai parol Garrido mengesyaki sesuatu yang tidak kena di rumahnya.

Peguam yang mewakili wanita itu berjaya memenangi kes tuntutan pampasan daripada kerajaan negeri Calirfonia pada tahun 2010 manakala pasangan Garrido dipenjarakan seumur hidup bermula Jun lalu 2011.

"Kerajaan persekutuan mempunyai tanggungjawab parol terhadap penjenayah bermula daripada hari pertama dia dibebaskan pada tahun 1988 sehinngalah hari Dugard diculik," kata kenyataan yang dikeluarkan.

"Jaycee Dugard tidak mahukan wang untuk dirinya," kata jurucakap Dugard, Nancy Seltzer. -AFP

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI