Carian tertinggi Internet 2010

Thursday, December 23, 2010

Senarai sepuluh teratas untuk carian di Internet sepanjang tempoh 2010 didominasi oleh enam selebriti yang tersenarai kerana populariti, menjadi ikon fesyen, pertukaran penampilan dan kelakuan mereka yang mengundang kontroversi.

Namun, topik yang paling banyak dicari pada 2010 ialah kes kebocoran telaga minyak British Petroleum (BP) di Amerika Syarikat (AS), insiden terburuk di AS.

Piala Dunia 2010 pula menduduki tangga kedua pencarian di Internet untuk tahun ini.

Sementara itu, bintang Hannah Montana, Miley Cyrus menjadi selebriti yang paling ramai dicari di tangga ketiga dalam senarai carian tertinggi 2010 itu ekoran berita buruk mengenainya, terutama melalui video lucah untuk lagunya Who Owns My Heart yang dikecam oleh organisasi keluarga sebagai tidak senonoh.

Bintang realiti televisyen Kim Kardashian yang sedang membuat penggambaran untuk rancangan barunya, selain penambahan cawangan kedainya di New York pula menjadi selebriti kedua tertinggi dicari dengan menduduki tangga ke empat carta.

Kardashian kekal berhubung dengan peminat-peminatnya melalui blog Celebuzz dan sudah tentu hubungannya dengan dunia 'sebenar' menjadi faktor utama dia tersenarai dalam senarai carian 2010, selain gambar bogelnya di muka depan majalah Wow.

Lady Gaga pula menduduki tangga kelima senarai carian 2010 itu sekali gus menjadi selebriti ketiga yang hangat dicari di Internet.

Penampilan peliknya sering kali menjadi tajuk utama, sama ada dia memakai pakaian diperbuat daripada daging atau berdebat dengan John MacCain tentang homoseksual dalam pasukan tentera, Lady Gaga sering mendapat liputan media di mana dia berada.

Tangga keenam carta pula diisi oleh iPhone ekoran pengeluaran model baru mereka iaitu iPhone 4.

Pelakon jelita, Megan Fox yang menduduki tangga ketujuh carta menjadi selebriti seterusnya yang paling banyak dicari ekoran tindakannya yang menghina filem Transformers 3: Dark of the Moon ketika Mochael Bay menolak untuk mengambilnya berlakon semula.

Namun punca utama yang membuatkannya tersenarai ialah perkahwinan musim panasnya dengan teman lelakinya Brian Austin Green.

Diikuti rapat ialah penyanyi remaja popular, Bieber yang menduduki tangga kelapan carta ekoran mengadakan konsert di serata dunia, mencatat jualan cakera padat (CD) tertinggi dan menerima empat Anugerah Muzik Amerika menduduki tangga teratas senarai carian 2010.

Menurut E! Online, daya tarikan Bieber serta penyertaannya dalam Twitter yang didorong dengan dakwaan bahawa Kim Kardashian adalah kekasihnya dan kemudiannya menerima ancaman bunuh mungkin menjadi faktor utama dia tersenarai di tangga teratas.

Kedudukan kesembilan pula diduduki oleh rancangan pencari bakat popular AS iaitu American Idol.

Selebriti terakhir yang tersenarai dalam senarai sepuluh teratas untuk carian di Internet yang juga menduduki tangga terakhir carta carian 2010 ini ialah Britney Spears. - Agensi

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI