(Ulasan) ASUS VivoBook S200E

Wednesday, March 13, 2013

Mencari notebook yang mempunyai prestasi tinggi pada saiz kasing nipis, tetapi masih cantik mungkin agak komplikated.

Bagaimanapun, notebook ASUS model S200E seakan-akan memberikan penguji jawapan kepada permintaan di atas, sekali gus memberi kelegaan sekiranya anda mencari notebook saiz sederhana 11.6 inci.

Secara teknikalnya, notebook pada saiz terbabit mudah dibawa dan tidak membebankan selain keluasan 11.6 inci tidak menyakitkan mata meskipun jarak anda dan skrin agak jauh.

Pastinya ia bersesuaian sekiranya anda sedang duduk di kafe yang tidak mempunyai kerusi dan meja seperti dikehendaki berbanding jika duduk di rumah sendiri. ASUS boleh dikatakan berjaya memperkasakan produk pengkomputeran mobiliti mereka menerusi notebook ini dengan sokongan sistem operasi Windows 8 bagi memberi peluang pengguna berinteraksi secara lebih semula jadi.

Ini kerana, fungsi kawalan sentuhan pada skrinnya bakal memberi kemudahan pelaksanaan aktiviti tugasan dan hiburan harian di samping sokongan pemproses cemerlang generasi ketiga Intel Core i3.

Meskipun salah satu ciri baru pada Windows 8 termasuk tempoh `resume' yang pantas, namun penguji masih kurang berpuas hati dengan masalah kemas kini kerap berlaku selepas mahu `shut down' notebook terbabit.

Windows mengambil tempoh agak lama untuk kemas kini yang kadang-kadang menjengkelkan.

Ia bukan masalah ASUS, tetapi lebih kepada sistem operasi itu sendiri yang memerlukan pemerhatian Microsoft.

Bahagian luar notebook ini mungkin nampak biasa dengan warna perak pada reka bentuk aluminium tetapi selepas anda membuka monitornya dan melihat papan kekunci serta pad sentuh, pasti anda terpegun.

Barulah nampak rekaan premium ditambah pula masingmasing menawarkan ciri responsif berpatutan.

Terdapat dua pembesar suara disertakan dan hanya satu slot untuk pengudaraan yang bermakna S200E mungkin panas jika diletakkan atas riba anda tetapi ia bukan masalah serius.

Menggunakan pemprosesan Intel i3 mungkin agak biasa bermakna anda tidak perlu mengharapkan magik ketika fungsi pelbagai tugas tetapi ia masih tidak menunjukkan tanda `bermasalah' sekiranya digunakan secara aktif.Notebook terbabit dilengkapkan RAM sebanyak 4GB, pemacu keras 500GB dan cip grafik HD 4000. Spesifikasi itu sudah cukup memberitahu beban kerja yang ditanggung sepadan dengan wang ringgit dikeluarkan daripada poket anda.

Ia menempatkan tiga slot, HDMI keluar, fon telinga dan slot kad SD di samping beberapa lampu di sebelah kanan papan kekunci yang menunjukkan kuasa, WiFi dan status cakera keras.Oleh Afiq Hanif

Info

Ciri: Notebook dengan skrin sentuh, sokong Windows 8

Pro: Papan kekunci yang menarik

Kontra: Sedikit berat

Produk: ASUS VivoBook S200E

Pengeluar: ASUS

Pertanyaan: ASUS

Laman Web: asus.com.my

Komen

Keseluruhan: ****

Reka Bentuk: ****

Inovasi: ****

Pengguna: ****

Dokumentasi: ****

Nilai Wang: ****


0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI