Panduan membasuh tangan

Thursday, July 23, 2009

Panduan membasuh tangan

# Basuh tangan secara kerap dan menyeluruh dengan menggunakan sabun.

# Pastikan anda tidak lupa membasuh tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan.

# Selepas keluar daripada tandas.

# Sebelum dan selepas makan.

* Selepas menghembus hingus dan

# Selepas menutup mulut ketika batuk atau bersin.

Cara betul membasuh tangan:

# Basahkan tangan anda terlebih dulu, sapukan sabun tangan berubat Aiken dan gosok tangan anda kira-kira 15 saat.

# Jika ada mempunyai berus kecil atau berus gigi yang sudah tidak digunakan, berus bahagian bawah kuku perlahan-lahan untuk membersihkan bakteria yang terselindung di bawahnya.

# Garu secara lembut pada bahagian telapak tangan dan juga bahagian atas tangan, pergelangan serta bahagian celah jari.

# Bilas tangan dengan air hingga bersih.

# Bagi mengelakkan tangan yang sudah bersih itu tercemar, tutup pili dengan siku.

# Keringkan tangan dengan tisu atau tuala bersih.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI