Panduan membasuh tangan
# Basuh tangan secara kerap dan menyeluruh dengan menggunakan sabun.
# Pastikan anda tidak lupa membasuh tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan.
# Selepas keluar daripada tandas.
# Sebelum dan selepas makan.
* Selepas menghembus hingus dan
# Selepas menutup mulut ketika batuk atau bersin.
Cara betul membasuh tangan:
# Basahkan tangan anda terlebih dulu, sapukan sabun tangan berubat Aiken dan gosok tangan anda kira-kira 15 saat.
# Jika ada mempunyai berus kecil atau berus gigi yang sudah tidak digunakan, berus bahagian bawah kuku perlahan-lahan untuk membersihkan bakteria yang terselindung di bawahnya.
# Garu secara lembut pada bahagian telapak tangan dan juga bahagian atas tangan, pergelangan serta bahagian celah jari.
# Bilas tangan dengan air hingga bersih.
# Bagi mengelakkan tangan yang sudah bersih itu tercemar, tutup pili dengan siku.
# Keringkan tangan dengan tisu atau tuala bersih.
Panduan membasuh tangan
Entri Lain
Permalink: Panduan membasuh tangan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Komen:
Post a Comment