Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) guna dakwat kekal

Saturday, December 03, 2011

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mengesahkan akan menggunakan dakwat kekal pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, tuntutan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) untuk menggunakan dakwat kekal dalam PRU akan datang dipersetujui dan diluluskan sebulat suara oleh Parlimen.

“SPR akan teliti perkara ini dan kini hanya menunggu persetujuan kerajaan serta kerjasama Jabatan Peguam Negara untuk membuat pindaan undang-undang.

“Pihaknya juga telah mengenal pasti sumber untuk mendapatkan bekalan dakwat kekal itu,” katanya.

Menurut beliau, jika perkara-perkara di atas selesai, dakwat itu akan dihantar ke Jabatan Kimia untuk mengkaji kandungannya dan laporan itu akan dihantar ke Majlis Fatwa Kebangsaan bagi mengesahkan status halal.

Wan Ahmad berkata, langkah ini penting supaya umat Islam di negara ini tidak terjejas dan dapat mengelakkan timbul isu ataupun keraguan dikalangan umat Islam.

Ketika ditanya tempoh yang akan diambil untuk melaksanakkannya beliau berkata, sepatutnya ia tidak akan mengambil masa yang lama.

“Sudah tentu proses ini boleh disegerakan kerana usul ini telah dipersetujui oleh Parlimen dan Jabatan Peguam Negara hanya perlu menyediakan butir-butir pindaan undang-undang sahaja.Hanya tunggu kelulusan dari pihak kerajaan sahaja”

“Ia terkandung dalam Undang-undang Peraturan (Penjalanan Pilihanaraya) 1981. Dalam proses ini, hanya sedikit pindaan akan dibuat yang akan diuruskan oleh Jabatan Peguam Negara dan Inisiatif SPR untuk memastikan proses ini berjalan dengan lancar,” katanya.

Dalam perkembangan berkaian, Wan Ahmad berharap pihak-pihak yang sering membuat andaian dan menuntut agar penggunaan dakwat kekal ini dilaksanakan akan berpuas hati.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI