Wanita beli kosmetik sbg terapi stress dan kepuasan diri

Tuesday, December 27, 2011

Mana ada wanita yang tak suka shopping produk kecantikan. Terdahulu, terdapat laporan mengenai wanita Malaysia yang dikatakan sanggup berhabis sehingga RM2,000 sebulan semata-mata untuk membeli produk kosmetik dan kecantikan.

Namun sebenarnya, perbelanjaan ini dilihat sebagai terapi baru menghilangkan stress dan utk kepuasan diri. Wanita mahu memberi ganjaran selepas penat bekerja di pejabat atau di rumah. Kecantikan juga membantu meningkatkan keyakinan diri disebabkan wanita skrg kebanyakannya mempunyai kerjaya dan sering berhadapan dengan orang ramai. Mereka mahu sentiasa kelihatan cantik dan berpenampilan menarik bagi menambah keyakinan diri.

Mekap dan alat solek wanita

Pengerusi Majlis Lembaga Akademi Keusahawanan Islam Alfafa, Datin Reny Rahayu Mohd. Ishak juga menolak andaian bahawa perbuatan menghias diri oleh golongan berkenaan bertujuan menarik perhatian orang. Ketua Konsultan Syarikat K&A Applied Psychology Consultancy, Khairol Anuar Masuan pula berkata, menurut kajian, majoriti golongan wanita beranggapan mereka hanya akan kelihatan cantik jika mereka menggunakan peralatan solekan yang mahal.

“Golongan yang obses terhadap kecantikan selalunya tidak akan berfikir panjang apabila berbelanja sehingga ada yang sanggup berhutang semata-mata mahu membeli keperluan kosmetik jenama antarabangsa.

“Mereka juga sanggup menggunakan kaedah yang bahaya dengan melakukan pembedahan dan suntikan bagi mengubah diri mereka walaupun mengetahui tindakan itu boleh memudaratkan kesihatan hingga menyebabkan kematian,” katanya.

Apa pun, golongan wanita hendaklah bijak menterjemahkan erti kecantikan dengan lebih seimbang dan menyeluruh tanpa bertindak keterlaluan hingga memudaratkan diri. Sgt menyedihkan jika wanita sanggup membazir dan mengeluarkan belanja yang banyak hanya untuk kecantikan sedangkan peruntukan itu boleh digunakan untuk tujuan yang lebih baik. Contohnya, mereka boleh menyimpan wang itu untuk perancangan di masa hadapan memandangkan kos sara hidup di negara ini yang semakin meningkat.

Oleh itu, wanita janganlah terlalu taksub dengan produk kecantikan dan perlulah menjadikan kes mangsa-mangsa produk kecantikan yang teraniaya hingga menyebabkan kematian sebagai iktibar.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI