Tan Sri Dr. Abdul Hamid Othman,bekas Penasihat Agama Perdana Menteri meninggal dunia

Saturday, December 24, 2011

Tan Sri Dr. Abdul Hamid Othman, bekas Penasihat Agama Perdana Menteri meninggal dunia disebabkan strok pada 23/12/2011. Allahyarham mengalami serangan strok ketika di pejabat beliau di pusat membeli-belah Maju Junction.

Allahyarham Tan Sri Dr Abdul Hamid Othman berusia 72 tahun.

Tan Sri Dr. Abdul Hamid Othman

Tan Sri Dr. Abdul Hamid Othman juga merupakan Setiausaha Agung Kehormat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) dikatakan telah mendapat serangan strok semasa menjalankan urusan kerja di pejabatnya dan meninggal dunia kira-kira pukul 4.45 petang tadi.

Pada tahun 1995 Allahyarham Tan Sri Dr. Abdul Hamid Othman telah dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri bertanggungjawab ke atas hal ehwal agama Islam.

Pada tahun 2001 beliau telah dilantik sebagai penasihat agama bertaraf menteri kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dari tahun 2005 hingga 2009, Allahyarham Tan Sri Dr. Abdul Hamid Othman turut dilantik ke jawatan yang sama kepada Perdana Menteri Ke-6, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Al-Fatihah dan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham. Semoga Allah s.w.t. mengampunkan segala dosa, salah dan silap Allahyarham sepanjang hayat hidupnya serta mencucuri rahmat ke atas rohnya. Amin.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI