Program Herba Dapur, informasi tentang dunia herba,TV1

Sunday, March 27, 2011

Program Herba Dapur disiarkan pada setiap Sabtu bermula dari 19 Mac lalu, pukul 10.30 pagi, di saluran TV1.

Rancangan majalah 13 episod itu memaparkan cara pembuatan landskap rumah dengan menggunakan pokok-pokok herba atau lebih dikenali dengan landskap herba.

Pokok–pokok herba yang dipilih untuk setiap episod boleh digunakan untuk perubatan dan masakan.

Pengacaranya, Aina ditemani oleh seorang pereka landskap bagi setiap episod dan menariknya sebanyak tiga hingga lima jenis pokok herba akan digunakan untuk dipaparkan dalam setiap episod.

Dalam episod pengenalannya, pokok herba Nenas Kerang dan Kacip Fatimah telah dipilih untuk digunakan.

Program ini mempunyai segmen pakar herba dimana seorang pakar dalam bidang herba akan menerangkan kepada penonton mengenai khasiat dan kegunaan pokok herba.

Selain itu program ini menjurus kepada perkenalan mengenai pokok herba ati-ati dan sambung nyawa yang sememangnya popular di kalangan masyarakat kampung yang mementingkan kesihatan tradisional.


Seterusnya pengetahuan tentang bentuk rupa pokok herba Tongkat Ali, Bakung, Kaduk ,Lidah buaya, Paku pakis (Langsuir), pokok Bunga raya , Puding, Tapak leman, Misai Kucing dan Pudina juga dipaparkan.

Tidak ketinggalan penonton turut didedahkan dengan pengetahun terhadap pokok Senduduk ungu, Mas cotek, Daun pandan, Selasih, Rumput bulu, Hempudu bumi dan Akar yang berkemungkinan sebilangan besar kita ada yang tidak mengetahui tentang khasiatnya dalam bidang perubatan.

Sementara itu, Herba dapur merupakan program pertama yang dikendalikan oleh Aina selepas bergelar juara Penyampai Ikon RTM 2009.

0 Komen:

Post a comment

 

ZONFINITI