Sains bantu majukan negara, potensi kerjaya

Thursday, November 21, 2013

Sains bantu majukan negara

Sains adalah bidang penting bagi membentuk masyarakat yang progresif, di samping memberi peluang kepada graduan berkerjaya mempelajari ilmu ini kerana dunianya sangat luas.

BIOLOGI

Walaupun kerjaya dalam bidang biologi menjanjikan kepuasan, namun peluang pekerjaan ditawarkan adalah terhad. Anda perlu mempunyai minat tinggi sekiranya ingin membina kerjaya dalam bidang ini. Terdapat pelbagai peluang pekerjaan boleh dipilih jika ingin melanjutkan pengajian secara mendalam.

Inisiatif Bioekonomi Malaysia telah membuat perjanjian untuk bekerjasama dengan Lembaga Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (SEDIA). Kerjasama ini bertujuan mewujudkan peluang yang menyokong kerajaan sebagai negara yang kaya dengan sumber pertanian dan biodiversiti.

Bioekonomi di Malaysia berada pada kedudukan memberangsangkan hasil kerjasama IBM dalam sektor ekonomi dan semua industri yang menggunakan sumber biologi termasuk pertanian, perhutanan, perikanan, pemakanan, kesihatan, bahan kimia dan sumber tenaga yang diperbaharui.

Potensi Kerjaya - Huraian Kerja

Sains Biologi - Mengkaji tentang struktur dan fungsi organisma hidup serta bagaimana ia berkaitan dengan persekitaran. Mereka tertumpu kepada bidang khusus seperti kajian mengenai tumbuhan, haiwan, mikroorganisma dan persekitaran.

Ahli Pertanian dan Saintis Makanan - Memastikan bekalan rantai makanan adalah sentiasa berkualiti dan selamat. Membuat kajian mengenai tumbuhan dan haiwan bagi memperbaiki kualiti dan kuantiti hidupan tersebut. Bekerja dengan sektor kerajaan dalam bidang pertanian, bekerja dalam bidang pengajian sebagai pensyarah atau bekerja dalam sektor swasta.

Ahli Biokimia/ Biofizik - Mengkaji tentang proses biologi seperti pembentukan sel, pertumbuhan sel dan baka.

JULAT GAJI

Taraf Jawatan - Min (RM)* - Maksimum (RM)*

Eksekutif Senior - 2,600 - 4,000

Eksekutif Junior - 1,800 - 2,400

Lepasan Ijazah - 1,600 - 2,100

FIZIK

Bagi lepasan ijazah dalam bidang Fizik, mereka berpeluang bekerja di industri elektronik, agensi penyelidikan dan pembangunan, astronomi, astrofizik, geofizik, fizik perubatan, akademi dan industri kejuruteraan (mekanikal dan aeroangkasa). Peluang pekerjaan bagi lepasan ijazah dalam jurusan Fizik di Malaysia lebih tertumpu kepada industri kejuruteraan kerana ia sebuah industri yang mempunyai kedudukan ekonomi kukuh. Namun, peluang pekerjaan dalam jurusan lain seperti astronomi masih lagi terhad.

JADUAL GAJI

Berdasarkan PayScale, purata gaji tahunan negara bagi jurutera proses (semikonduktor) dan pekerjaan dalam bidang semikonduktor di Malaysia adalah antara RM29,590 dan RM79,713.

Potensi Kerjaya - Huraian Kerja
Ahi Fizik - Mengkaji sifat alam semesta daripada sebesar-besar angkasa sehingga sekecil-kecil zarah; membangunkan teknologi, kaedah dan teori baru berdasarkan keputusan penyelidikan yang menyumbang kepada permintaan dunia sebenar.

Ahli Biofizik - Mengkaji tentang proses biologi dalam penghasilan, pertumbuhan dan baka sel.

KIMIA

Dalam menghasilkan produk seperti plastik, poliester, telefon dan produk-produk yang lain, kepakaran seorang ahli kimia amat diperlukan. Di Malaysia, anda boleh bekerja di beberapa buah syarikat seperti Petronas, Tenaga Nasional Berhad, Duracell, Goodrich, Saint Gobain, AbioMed, Kodak, Proton, Intel dan Coca-Cola. Bidang ini memerlukan jurutera yang pakar dalam penyelidikan tenaga atau bidang baru seperti nanoteknologi dan bioteknologi pada masa kini.

Potensi Kerjaya - Huraian Kerja

Saintis Bahan - Mengkaji tentang struktur, komposisi, reaksi dan ciri-ciri bagi sesuatu bahan. Mereka membangunkan dan menambah baik produk baru dan sedia ada.

Ahli Biokimia/ Biofizik - Mengkaji tentang proses biologi seperti perkembangan, pertumbuhan dan sel-sel baka dalam hidupan.

Pengurus Sains SemulaJadi - Menyelia kerja-kerja saintis termasuklah ahli kimia, fizik dan biologi; melakukan penyelidikan dan pembangunan projekprojek termasuklah melakukan ujian, pengawalan kualiti dan pengeluaran

GEOLOGI

Ahli geologi berperanan membuat ramalan tindak balas bumi terutamanya melibatkan bencana alam sangat tinggi nilainya. Ini kerana ahli geologi perlu menguasai beberapa bahasa lain dan tugas mereka tidak tertumpu dalam negara semata-mata. Setelah tamat pengajian, ahli geologi boleh menyertai syarikat sumber asli atau perunding alam sekitar, agensi kerajaan dan sebagainya. Malah kerja sambilan juga digalakkan. Ramai memilih bekerja di makmal, bilik darjah mahupun pejabat. Sesetengah daripadanya memilih untuk melanjutkan pengajian dalam pengkhususan tertentu seperti paleontologi, mineralogi atau gunung berapi. Mereka berkelulusan tinggi berkelayakan menjawat jawatan sebagai penyelidik atau penyelia kerana memperoleh pengalaman latihan yang lebih baik.

Di Malaysia, industri minyak dan petroleum menawarkan peluang kerja yang baik untuk para geologi. Di luar negara pula, firma dalam industri ini berjaya meraih lebih RM22.18 bilion dalam peluang perniagaan yang ada di sana seperti industri minyak dan gas, fabrikasi struktur minyak dan gas serta pembinaan kapal dan sokongan pesisir. Petronas dan rakan kongsinya akan mempergiatkan lagi akiviti penerokaan dengan menetapkan sasaran penggerudian sebanyak 50 telaga eksplorasi dalam tempoh tiga tahun akan datang bagi memenuhi permintaan semasa.

Potensi Kerjaya - Huraian Kerja

Geosaintis - Mengkaji tentang komposisi, struktur dan proses bumi.

Juru Teknik - Geologi dan Petroleum Membantu para saintis dan jurutera meneroka dan mengekstrak sumber alam semulajadi seperti mineral, minyak dan gas asli.

Juru Ukur - Pemetaan Membantu juru ukur dan ahli kartografi mengumpul data dan melakar peta permukaan bumi; melawat dan mengambil ukuran tapak lawatan.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI