Teater Kesaktian Anak Raja Gondang, Istana Budaya + Sinopsis

Saturday, November 30, 2013


Saksikan Teater “KESAKTIAN ANAK RAJA GONDANG”
29 November – 2 Disember 2013
8.30 malam
Panggung Sari, Istana Budaya
Tiket: http://redtix.airasia.com/Events/KesaktianGondang/

Sinopsis Teater Kesaktian Anak Raja Gondang
Kesaktian Anak Raja Gondang mengisahkan pengembaraan dan penjelajahan Raja Gondang ke negara luar untuk meluaskan lagi pengetahuan serta pengalaman dalam kehidupannya.

Sebelum Raja Gondang memulakan hasratnya itu, dia telah menyuarakan pesanan kepada bondanya, Puteri Gak Petera. Sekiranya pohon selasih yang ditanam di dalam pasu tiang seri istananya itu layu pada sebelah kiri ertinya dia berada dalam kesusahan.

Jika pohon itu segar maknanya dia berada dalam kesenangan. Apakah kesudahannya?

Tiket bagi menyaksikan naskhah yang dijadualkan dipentaskan dari 29 November hingga 2 Disember ini dijual pada harga dari RM33 hingga RM253.

Untuk maklumat lanjut tentang teater ini, sila hubungi Istana Budaya, Jalan Tun Razak menerusi talian 03-4026 5555 atau layari laman sesawang www.istanabudaya.gov.my.


Persembahan Mak Yong Kesaktian Anak Raja Gondang menampilkan keunikan selain mempunyai tarikan tersendiri yang mampu menghiburkan penonton dalam pementasannya yang berlangsung di Panggung Sari, Istana Budaya, semalam.

Pentas panggung yang dibuka dengan tarian Rebab tepat pukul 9 malam selama 20 minit oleh Rosnan Rahman yang memainkan watak sebagai Pak Yong.

Menurut Pengarahnya, Fatimah Abdullah, secara keseluruhan persembahan pada malam pratonton ini berjalan lancar seperti yang dirancang.

Namun, penggunaan bahasa dengan dialek Kelantan agak menyukarkan penonton yang tidak memahami bahasa negeri tersebut.

Secara keseluruhan persembahan adalah lancar dan menghiburkan.

Teater ini membariskan pelakon terkenal tanah air yang terdiri daripada Rosnan Rahman, Vanida Imran, Datin Sofea Jane, Sabri Yunus dan Isey Fazlisham.

Pementasan bermula pada 29 November hingga 1 Disember ini di Panggung Sari, Istana Budaya.

0 Komen:

Post a Comment

 

ZONFINITI